Keresés
Close this search box.

A lakásbérlés felgyorsítja az öregedést?

Picture of D Bella

D Bella

albérlet lakáskezelés Budapest

Az Adelaide Egyetem és az Essexi Egyetem közösen végzett új tanulmány szerint a lakást bérlés gyorsabb biológiai öregedést eredményez.

Kimutatták, hogy a bérlés negatív egészségügyi hatásai nagyobbak, mint a munkanélküliség vagy a korábbi dohányzás, vagy az elhízás.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a lakáskörülmények jelentős hatással vannak a biológiai öregedésre, még nagyobb mértékben, mint más fontos társadalmi tényezők, mint például a munkanélküliség, ezért az egészségre gyakorolt ​​hatásoknak fontos szempontnak kell lenniük a lakhatási politikák kialakításában” – mondta Dr. Amy, a kutatás vezetője. Clair, az Adelaide-i Egyetem Ausztrál Lakáskutatási Központjától.

A biológiai öregedés a test szöveteinek és sejtjeinek halmozott károsodását jelenti, függetlenül az időrendi (kronológiai) életkortól.

CSODASZÉP LAKÁS ELADÓ AZ 5. KERÜLETBEN

A lakhatás egyes aspektusai a gyorsabb biológiai öregedést fokozhatják -függetlenül attól, hogy egy személy bérli-e vagy birtokolja-e a lakását, ideértendő az ismétlődő fizetési hátralékokat és a környezetszennyezést.

A kutatók valószínűnek találták, hogy a bérelt lakások a bérlőkben bizonytalanságot szülnek, nehéz a megfizethetőségük, ez okozza a kapcsolatot az albérletben lakás és a biológiai öregedés között.

„Reméljük, hogy e munkára építhetünk különböző országokból származó adatok felhasználásával, és feltárjuk, hogy változik-e a lakáshasználat és a biológiai öregedés közötti összefüggés az idő múlásával” – mondta Dr. Clair.

A kutatók azt is megállapították, hogy a bérbeadás epigenetikai hatásai potenciálisan visszafordíthatóak, így a bérlők egészségügyi beavatkozásai még inkább szükségesek.

„A lakásbérléssel kapcsolatos stressz és bizonytalanság csökkentésére irányuló politikák, például az „alap nélküli” kilakoltatások megszüntetése, a bérleti díjak emelésének korlátozása és a feltételek javítása némileg csökkenthetik a magánbérlet negatív hatásait” – mondta az Adelaide-i Egyetem professzora. Emma Baker, a Housing Research munkatársa, aki szintén közreműködött a tanulmányban.

Ez a tanulmány 1420 nagy-britanniai felnőtt körében végzett felmérések adatait használta fel, és figyelembe vette a lakhatás olyan elemeit, mint a birtoklás, vagyis az, hogy egy személy bérli-e vagy birtokolja-e az otthonát; épület típusa; a bérlők rendelkezésére álló állami pénzügyi támogatás; a központi fűtés megléte, mint a megfelelő fűtés helyettesítője; és hogy a ház városi vagy vidéki területen volt-e.

Mivel ez egy csak fehér és európai lakosságon végzett megfigyeléses vizsgálat volt, a kutatók elismerik, hogy eredményeiknek korlátai vannak, de azt sugallják, hogy valószínűleg máshol is relevánsak lesznek a lakhatás és az egészségügy kapcsolatának szempontjából, különösen a hasonló lakhatási politikát folytató országokban, például Ausztráliában. .

„Sok hasonlóság van az Egyesült Királyság és Ausztrália lakáspolitikai megközelítései között – mindkét országban a magánbérlőknek nagyon korlátozott a birtoklási biztonsága, és magas költségekkel kell szembenézniük. Ezért valószínű, hogy Ausztráliában a magánbérlők is felgyorsult biológiai öregedést tapasztalhatnak” – mondta Dr. Clair.

A tanulmány a Journal of Epidemiology & Community Health című folyóiratban jelent meg.

Bár a kutatás csak egy országra terjedt ki, azzal nehéz vitatkoznunk, hogy ha nem kell albérletben élni, havonta bérleti díjat fizetni, az pozitívan hat ki a közérzetünkre.

Kerti Eri ingatlanszakértő, coach

Forrás: https://www.adelaide.edu.au

Tulajdoni lap részei….

10+2 tipp, hogy a legjobb áron add el az ingatlanodat…

Az új társasházi törvényről…

Picture of D Bella

D Bella

Hasonló cikkek

Airbnb szabályok eu parlament

Az EU parlament új Airbnb szabályozást fogadott el

Az Airbnb üdvözli az Európai Parlament döntését az új rövid távú bérleti szabályok elfogadásáról 2024 márciusában az Airbnb örömmel fogadta az Európai Parlament legutóbbi szavazását, amely újabb lépést jelent az EU új rövid távú bérleti szabályainak elfogadása felé. Ezek az

Tovább olvasom »