Keresés
Close this search box.

A tulajdoni lap részei – mi mit jelent

Picture of KertiEri

KertiEri

Tulajdoni lap részei mit jelent

Ebben a cikkben rövid leírást olvashatsz arról, mit is tartalmaz a tulajdoni lap. Minden adásvételnél szükség van rá, de a bérleti szerződések alkalmával is számolni kell vele, mert sok kellemetlenségtől, adott esetben anyagi veszteségtől menthet meg.

Két igazán fontos tény olvasható ki belőle: egyrészt, hogy ki az ingatlan valódi tulajdonosa, másrészt, hogy van-e rajta teher, vagy jogi korlátozás, ami befolyásolja (esetleg ellehetetleníti) az adásvételt.

A tulajdoni lap közhiteles dokumentum, ami azt jelenti, hogy az állam garantálja az adatok valódiságát.

HOL IGÉNYELHETŐ?

A tulajdoni laphoz legkönnyebben az Ügyfélkapun keresztül jutsz hozzá, így azonnal meg is kapod, de a földhivataloknál is igényelhető, ha esetleg nincs Ügyfélkapus regisztrációd.

Kérhetsz „nem hiteles” és „hiteles” tulajdoni lap másolatot. A nem hiteles inkább tájékozódásra felel meg, a hitelest pedig a jogi ügyletek napján vizsgálja át (általában) a szerződéskötő ügyvéd.

A TULAJDONI LAP RÉSZEI

A lap teteje
Itt a kiállító hivatal neve, megrendelés száma, dátum – számunkra nem olyan lényeges információk találhatók.

Alatta találjuk a helyrajzi számot, ez azonosítja be fixen az ingatlant a földhivatali adatbázisban, mert az ingatlanokat hivatalosan nem a lakcímmel, hanem a helyrajzi számmal azonosítják. Minden egyes ingatlannak külön helyrajzi száma, külön tulajdoni lapja van.

A helyrajzi szám alatt találjuk az ingatlan címét, ami sokszor eltér a lakcímkártyán feltüntetett címtől, de a szerződéskötéskor ezt kell figyelembe venni.

Széljegy
Az I. rész felett látható a széljegy, ez az egyik kulcsfontosságú rész , ide kerül minden már folyamatban lévő, megindult ingatlan-nyilvántartási eljárás.

A széljegy egy folyamatban lévő, de még el nem bírált ügyiratra utal. Tehát ha már benyújtottak valamit, de annak kimenetele még kérdéses (az sem tudható még, hogy lesz valamilyen jogi következménye), azt itt találod. A benyújtott irattal sok minden történhet: bejegyezhetik a benne foglaltakat, hiánypótlást adhatnak ki vagy elutasíthatják. A széljegy a benyújtást követő napon kerül fel a tulajdoni lapra.

I. rész

Az első rész az ingatlan adatait és annak jellegét tartalmazza. Lényeges különbség van a lakások és a házak jegyzett adatai között. Míg lakások esetén azok területe van feltüntetve, addig családi házak esetén csak a telekterület, a rajta álló lakóház nagyságát homály fedi.

A lakásoknál azok jellege is lényeges, mert nem mindegy, hogy valami társasházi, vagy szövetkezeti lakás pl. Szövetkezeti lakásnál tipikus a tagok, tulajdonostársak elővásárlási joga, így ha őket nem értesítik az adásvételről, velük szemben hatálytalan lesz az ügylet. Az elővásárlási jog más esetben is előfordulhat.

II. RÉSZ

A tulajdonosok adatait, és tulajdoni hányadát tartalmazza. A sor elején a bejegyző döntés számát láthatjuk. A sor végén tüntetik fel a törlő végzést. Ha a sor végén törlést látunk, akkor tudhatjuk, hogy adott sorban látható személyek már nem tulajdonosok.

Az a személy az aktuális tulajdonos, akinél csak bejegyzés és annak száma szerepel a tulajdoni lapon. Vásárolni természetesen csak tulajdonostól tudunk. Lehet azonban olyan tulajdonos is, aki nem szerepel a tulajdoni lapon: a házastárs. Érdemes kitérni rá a szerződésben, hogy tárgya e házassági vagyonközösségnek az ingatlan.

III. RÉSZ

A harmadik rész is nagyon fontos, az ingatlan terheit tartalmazza. Ilyenek lehetnek az elidegenítési tilalom, terhelési tilalom, zálogjog, végrehajtási jog, haszonélvezeti jog, szolgalmi jog, vezetékjog.

Mivel a fenti terhek egy része korlátozza a használatot, másik része a forgalomképességet, így ezek csökkentik az ingatlan értékét.

Itt is a sor elején a bejegyző döntés számát találjuk. Érdemes megnézni a sor végét, mert ott tüntetik fel a törlő végzést. Ha a sor végén látunk törlést, akkor az adott sorban foglaltak már nem terhelik az ingatlant.

Nyugodtak akkor lehetünk, ha a III. résznél semmi nem szerepel, vagy a sor végén ott a törlés ténye és a határozat száma.

Ezek a főbb információk a tulajdoni lap mibenlétéről

Kerti Eri ingatlanszakértő
Ingatlan Mentorok

Forrás:

jelzalog.com/info/tulajdoni-lap-ertelmezese/
www.tokar.hu/blog/61-a-tulajdoni-lap-reszei
tudastar.ingatlan.com/tippek/mi-is-az-a-tulajdoni-lap/

Ingatlanos alapfogalmak

Ingatlanközvetítés Budapesten

Ingatlaneladás tanácsadás

Picture of KertiEri

KertiEri

Hasonló cikkek

Airbnb szabályok eu parlament

Az EU parlament új Airbnb szabályozást fogadott el

Az Airbnb üdvözli az Európai Parlament döntését az új rövid távú bérleti szabályok elfogadásáról 2024 márciusában az Airbnb örömmel fogadta az Európai Parlament legutóbbi szavazását, amely újabb lépést jelent az EU új rövid távú bérleti szabályainak elfogadása felé. Ezek az

Tovább olvasom »