Keresés
Close this search box.

Ingatlanos alapfogalmak

KertiEri

KertiEri

Ingatlan alapfogalmak

Itt azokat az alapfogalmakat gyűjtjük össze, amelyekkel találkozhatsz az ingatlanügyleteid során.

HELYRAJZI SZÁM

A helyrajzi szám az önálló ingatlanok nyilvántartási száma, amellyel azonosítani lehet őket. Településen belüli egyedi szám, tehát mindig meg kell adnia település nevét is, hiszen két ugyanolyan helyrajzi szám lehetséges két különböző településen.

A helyrajzi szám jelölhet kül- vagy belterületi ingatlant. Külterületi ingatlanok esetén „0”-val kezdődik.
Nem csak lakóingatlant jelölhet a helyrajzi szám, hanem földrészletek, önálló ingatlanok azonosítására is szolgál. Minden földrészletnek saját azonosítója, helyrajzi száma van. Társasházaknál a a helyrajzi szám nem önálló szám, hanem a főszámhoz tartozó alszám.

HOME STAGING JELENTÉSE

Az ingatlan eladásra való felkészítését jelenti, amely a tökéletes állapot elérésére törekszik. Az így piacra bocsátott lakások alku nélkül, gyorsabban és magasabb áron szoktak elkelni.

HOSSZÚTÁVÚ LAKÁSKIADÁS

-Azaz ingatlan bérbeadás, albérlet kiadás adás. Ennek időtartama a jogszabály szerint meghaladja a 90 napot. Adózása és feltételei eltérnek a rövidtávú kidásétól, pl. nem szükséges hozzá adószámot kiváltani.

Havi fix bérleti díjért szokás kiadni így a lakást és 2 havi kauciót kér a tulajdonos a bérlőtől az esetleges károk fedezésére. Ez az összeg a bérlés végén visszajár, ha nem volt anyagi kár a lakásban.

KAUCIÓ, ÓVADÉK

A két kifejezés ugyanazt jelenti. A kaució célja, hogy biztosítsa a bérbeadót arról, hogy a bérbe adott dologgal kapcsolatban kár vagy fizetési elmaradás esetén ne érje anyagi veszteség. A kaució az óvadékok, biztosítékok egyik formája, rendszerint egy olyan összeg, amelyet akkor kell kifizetnünk, amikor egy ingatlant (pl. albérlet) vagy ingóságot (pl. bérelt autó) bérbe veszünk.

PENTHOUSE JELENTÉSE

Az USA-ban a múlt század elején váltak népszerűvé az ilyen fajta, erdetileg legfelső emeleti lakások. Nálunk a luxus terek, nagy belmagasság, nagy teraszok, gyönyörű kilátás, magas minőségű kivitelezés jellemzi a penthouse típusú lakásokat.

RÖVIDTÁVÚ LAKÁSKIADÁS

Ha 90 napnál rövidebb idő(k)re adod ki a lakásodat, az már rövidtávú lakáskiadásnak számít, így másként adózol utána és más feltételei vannak (engedélyek), mint a hosszútávú kiadásnak.

A rövidtávú lakáskiadás hivatalos neve az SZJA törvényben fizetővendéglátás, a többi jogszabályban egyéb szálláshely szolgáltatás néven említik. Ha ezzel a tevékenységgel szeretnél foglalkozni, akkor először az Önkormányzati Jegyzőhöz be kell jelenteni ezt a tevékenységet.

Budapesten leginkább az AirBnb-lakáskiadást értik alatta.

TULAJDONI LAP

A tulajdoni lap közhiteles dokumentum, ami minden létező és törölt adatot tartalmaz az adott ingatlanról. Főként jogokat és adatokat tartalmaz. A földhivatalnál igényelhető személyesen, vagy az Ügyfélkapun keresztül. Itt olvashatsz részletesen róla.

Források:

https://tudatosadozo.hu/mi-kulonbseg-rovidtavu-es-hosszutavu-lakaskiadas-kozott/

Ingatlaniroda Budapesten

Lakáskezelés Budapest

KertiEri

KertiEri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

legjobb közös képviselő

Titkos trükkök az energiahatékonyságról

Az energiahatékonyság fontos szempont az otthonokban: Egyszerű és Hatékony Megoldások közül tudunk választani. Az otthonunk energiahatékonysága nem csak a pénztárcánkra, hanem a környezetünkre is jelentős hatással van. A környezettudatosság és a költségmegtakarítás érdekében érdemes megfontolni az alábbi egyszerű és hatékony

Tovább olvasom »
Költözés új társasházba.

A közös képviselő is segíthet költözéskor

Egy új lakásba való költözés mindig nagyon izgalmas, de számos fontos teendővel jár. Például nem csak új lakásba, de új társasházba is költözünk. Ilyenkor újfajta jogok és kötelességek merülhetnek fel, a saját érdekeinket figyelembe véve szerencsés, ha ezekhez alkalmazkodunk. Amikor

Tovább olvasom »