Keresés
Close this search box.

Helyrajzi szám kereső

KertiEri

KertiEri

helyrajzi szám kereső földhivatal

Ha bármilyen ingatlanügylet előtt állsz, a helyrajzi számra biztosan szükséged lesz. De mi is ez?

MI A HELYRAJZI SZÁM?

A helyrajzi szám az önálló ingatlanok nyilvántartási száma, amellyel azonosítani lehet őket. Településen belüli egyedi szám, tehát mindig meg kell adnia település nevét is, hiszen két ugyanolyan helyrajzi szám lehetséges két különböző településen.

A helyrajzi szám jelölhet kül- vagy belterületi ingatlant. Külterületi ingatlanok esetén „0”-val kezdődik.
Nem csak lakóingatlant jelölhet a helyrajzi szám, hanem földrészletek, önálló ingatlanok azonosítására is szolgál. Minden földrészletnek saját azonosítója, helyrajzi száma van. Társasházaknál a a helyrajzi szám nem önálló szám, hanem a főszámhoz tartozó alszám.

44/2006. (VI. 13.) FVM rendelet

„A községekben, a városokban, a megyei jogú városokban és a fővárosban (a továbbiakban: közigazgatási egység) minden egyes földrészletet – egyértelmű azonosíthatóságuk érdekében – helyrajzi számmal kell megjelölni.

HOL TALÁLOM MEG A HELYRAJZI SZÁMOT?

Kis szerencsével otthon is megtalálod az ingatlanod helyrajzi számát, csak nézz szét a fiókban, az iratok között.

  1. Ha vásároltad, az adásvételi szerződésen megtalálható, általában a cím mellett láthatod.
  2. Ha bérleti szerződést írtál alá valakivel, azon is szerepel.
  3. Ha kölcsönt vettél fel rá valaha, a banki papírokon is szerepel az ingatlan beazonosításához.
  4. Ha van Energetikai Tanúsítvány, azon is elolvashatod.
  5. Ha örökölted, akkor a hagyatéki végzésen fogod megtalálni.
  6. Ajándékozás esetén pedig az ajándékozási szerződésen.

Az ingatlanok helyrajzi számát az ingatlanügyi hatóság kezeli és tőle szerezhető be online és offline.

INGYENES HELYRAJZI SZÁM LEKÉRDEZÉS

A helyrajzi szám lekérdezése akár offline, akár online formában mindig ingyenes. Erre törvény kötelez, tehát ha valamely cég pénzért ajánlaná ezt a szolgáltatást, kerüld el őket.

HOGY KAPHATOM MEG OFFLINE, AZAZ SZEMÉLYESEN A HELYRAJZI SZÁMOT?

Személyesen, az ingatlanügyi hatóságoknál (régebben Földhivatal) és a kormányablakoknál, teljes nyitvatartási időben kikérheted a helyrajzi számot. Cím ismeretében nem csak a te ingatlanod, hanem más ingatlanok helyrajzi számát is.

HELYRAJZI SZÁM KERESÉS ONLINE

Csak akkor tudsz online hozzájutni a helyrajzi számhoz, ha van Ügyfélkapud. Ha még nem regisztráltál, akkor fel kell, hogy keress egy kormányablakot és ott elég gyorsan megcsinálják neked.

Ha van Ügyfélkapud, akkor a Földhivatal Portálon (foldhivatal.hu), a Földhivatal Online oldalán tudsz hozzájutni a helyrajzi számhoz, ha ismered az ingatlan pontos címét.

Legelőször a Földhivatal Portálra menj fel, itt a felső menüben meg fogod találni a Földhivatal Online oldalát, kattints rá és itt az Ügyfélkapuval tudsz belépni.

Ha sikerült bejutnod az online felületre, akkor több lehetőség közül választhatsz, de te a szolgáltatások indítása menüpontra kattints.

Itt már sima ügy a lekérdezés, de a Földhivatal oldalán találsz útmutatót is, ha elakadnál a lekérdezés közben.

HELYRAJZI SZÁM KERESŐ

Létezik olyan rendszer, amely előfizetési díj ellenében szolgáltat földhivatali adatokat, ez a Takarnet. Előfizetői esősorban bankok, közigazgatási intézmények, önkormányzatok, közjegyzők, ügyvédi irodák.

A regisztrált TakarNet felhasználók igénybe tudják venni az úgynevezett „Ingatlan változás figyelést”. Ilyenkor a felhasználó értesítést kap e-mail-ben az általa figyelésre regisztrált ingatlanok adatainak megváltozásakor. Ilyen változások lehetnek például: széljegyzés, cím módosítás, szolgalom bejegyzés, tulajdonjog változás stb.

Ez a szolgáltatás magánszemélyek számára is elérhető. A magánszemélyek részére történő szolgáltatás az értesítés e-mail-ben, és/vagy SMS-ben történõ megküldésével valósul meg.

A szolgáltatás igénybevétele nincs engedélyhez vagy más jogviszony igazolásához kötve, magánszemélyek a földhivatalok ügyfélszolgálatán történõ szerzõdéskötést követõen vehetik igénybe. A szerzõdés bármelyik földhivatali ügyfélszolgálaton megköthetõ, nem kell a területileg illetékes földhivatalhoz utaznia.

HELYRAJZI SZÁM KERESÉSE CÍM ALAPJÁN

Tehát mint fentebb is írtam, ha tudod az ingatlan pontos címét, akkor online meg tudod kapni a helyrajzi számot.

HELYRAJZI SZÁM KERESÉSE ÜGYFÉLKAPUN

Ha online szeretnél hozzájutni a földhivatali szolgáltatásokhoz, akkor Ügyfélkapu regisztrációval kell rendelkezned, amelyet a kormányablakoknál tudsz megtenni.

Remélem, tudtam segíteni. Sok sikert az ingatlanügyeidhez.

Kerti Eri ingatlanszakértő

Ingatlan Mentorok Tanácsadó- és Ingatlaniroda

HOGY TALÁLJ MEGBÍZHATÓ INGATLANOST?

TULAJDONI LAP RÉSZEI – MI MIT JELENT?

AZ INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉS UTÁNI ADÓZÁS

INGATLAN KÖZVETÍTÉS BUDAPEST

ESETI INGATLAN ÜGYINTÉZÉS

TANÁCSADÁS INGATLANÜGYEKBEN

Ingyenes helyrajzi szám kereső

Helyrajzi szám lekérdezés

Helyrajzi szám kereső térkép alapján

KertiEri

KertiEri

Hasonló cikkek

legjobb közös képviselő

Titkos trükkök az energiahatékonyságról

Az energiahatékonyság fontos szempont az otthonokban: Egyszerű és Hatékony Megoldások közül tudunk választani. Az otthonunk energiahatékonysága nem csak a pénztárcánkra, hanem a környezetünkre is jelentős hatással van. A környezettudatosság és a költségmegtakarítás érdekében érdemes megfontolni az alábbi egyszerű és hatékony

Tovább olvasom »
Költözés új társasházba.

A közös képviselő is segíthet költözéskor

Egy új lakásba való költözés mindig nagyon izgalmas, de számos fontos teendővel jár. Például nem csak új lakásba, de új társasházba is költözünk. Ilyenkor újfajta jogok és kötelességek merülhetnek fel, a saját érdekeinket figyelembe véve szerencsés, ha ezekhez alkalmazkodunk. Amikor

Tovább olvasom »