Keresés
Close this search box.

 Hogy találj megbízható ingatlanost?

Picture of KertiEri

KertiEri

hogyan valassz ingatlanost

Ha ingatlanértékesítésen gondolkozol, bármennyire is próbálkozol önerőből megoldani a problémát, lehet, hogy szükséged lesz ingatlanközvetítő segítségére is. A portálokra hirdetést feltenni ugyan mindenki tud, de nem valószínű, hogy az elég lesz (főként lassuló piac esetén), minden szaktudásra szükség lehet, ha jó áron akarsz értékesíteni.

Sokan ellenségnek látják az ingatlanközvetítőket, pedig nagyon fontos munkát végeznek. Az is elgondolkodtató, hogy pl. az ingatlan.com-on lévő lakások, házak kb. 85%-át ingatlanközvetítők hirdetik. Nyilván azért van ez így, mert tapasztalják a tulajdonosok, hogy megéri szakképzett, profi értékesítőkre bízni a feladatot.

(Elárulok neked egy titkot: a saját ingatlanjaink eladásánál mi is igénybe szoktuk venni más ingatlanközvetítők segítségét. Nem azért, mert nem bíznánk magunkban, vagy a tudásunkban, hanem az ő ügyfélkörük teljesen más, mint a miénk, így olyan vevőjelölteket érnek el, akiket mi nem tudnánk. De ez fordítva is megesik. Vannak olyan kollégák, akik ismerve a munkánkat, annak minőségét, szívesen működnek velünk együtt, mert tudják, hogy mit fognak kapni. )

Gondoljuk csak végig, nem véletlenül szakember a szakember:
– Ha valaki tud főzni, attól még szokott étterembe menni, mert tudja, hogy ott még profibban főz a séf.

Így van ez az ingatlanok esetén is. Elvileg bárki tud ingatlant eladni, csak a (jó) ingatlanos profin tud eladni.

Emiatt azt javaslom, lássuk meg az ingatlanközvetítők hasznát, lássuk meg bennük, hogy legtöbben keményen dolgoznak a tulajdonos sikeréért és ha szükséged van rá, válassz te is egy megfelelő szakembert!

Milyen általános problémákat észlelhetsz az ingatlanosok egy részének munkájában:

– Nem készülnek rendes alaprajzok (mi készítünk)
– Nincs felkészítve a lakás az eladásra, nem is tudja a közvetítő, hogyan kell azt (mi felkészítjük, színpadra állítjuk)
– Ha lehetne a lakás értéket növelni, azt sem mondja meg a tulajdonosnak, sokszor nem is tudja hogy kell, mert nem ért hozzá (mi saját tapasztalatból és tanulmányainkból is tudjuk és el is mondjuk) 
– A fotók előnytelenül mutatják be az ingatlanodat, sokszor nem is látható minden helység (mi rendesen befotózzuk, sőt profi fotóst is biztosítunk)
– A hirdetőoldalakon „nincs ideje” feltölteni a lakásodra vonatkozó információkat, üres adatlap éktelenkedik a felületen (mi szánunk rád időt)
– Nem tájékoztat megfelelően, hol tart az eladás, még akkor sem, ha felhívod, főként meg nem önmagától (mi figyelünk, hogy rendszeres tájékoztatást kapj)
– Sokszor ahelyett, hogy összehozná az eladót és a vevőt, szinte ékként közéjük áll, nem ad át információkat (mi összehozzuk az üzletet)
– Úgy jutnak el az adásvételig a felek, hogy alig tudják, kivel kötik meg a sok tízmilliós ügyletet (mi végigvisszük az adásvétel folyamatát, segítünk neked)

Ki a jó ingatlanos? Ha ingatlanos mellett döntesz, akkor mi szerint érdemes választani?

1. Legjobb, ha személyesen ismersz egy közvetítőt, akiben megbízol – Így biztonságban tudhatod az értékesítést, ráadásul a személyes kapcsolat miatt még inkább figyel majd rád.

2. Ha nem ismersz senkit, akkor kérdezd meg az ismerőseidet, hogy van-e valakinek ingatlanosa, hiszen ha ő elégedett, akkor nagy valószínűséggel te is az leszel. Arra azért figyelj, hogy nem mindenkinek ugyanaz jön be, add meg a lehetőséget arra, hogy mégis más szakember után kell nézned.

3. Ha a fenti módszerek nem működnek, akkor tájékozódnod kell, ki az, aki szóba jöhet. Kereshetsz a Google segítségével, vagy az ingatlanos portálokon, Youtube-on, Facebookon, stb. Lényeg, hogy olyat keress, aki megbízható, rokonszenves a róla lévő információk alapján.

4. A személyes találkozás során felmérheted, milyen az első benyomásod. Ha szimpatikus, nem beszél mellé, nem nyomul és korrektül tájékoztat, biztosan nagyobb bizalmat szavazol neki.

5. Kérdezd meg az anyagiakról – árban nagy különbségek lehetnek az irodák között, általában 2,5- 4,5 % között mozognak a sikerdíjak, de van, ahol erre még az ÁFA is rájön. Többeknél kizárólagos megbízásnál kevesebb a sikerdíj, ráadásul ilyenkor motiváltabb is a közvetítő, hisz tudja, hogy nem „feleslegesen kidobott pénz” a hirdetésekre, kreditekre költeni, profin fotózni, sok energiát beletenni, mert nem kell attól tartania, hogy másik közvetítő adja el a lakást.

6. Mit tartalmaz a szerződés? Legjobb elkérni a tervezetet, amit otthon átolvashatsz nyugodt körülmények között. Ne írj olyat alá, amit nem szeretnél. Vannak sajnos olyan cégek, amelyek a szerződés időtartamára teljesen kiveszik az irányítást a kezedből. Pl. ha nem akarsz kizárólagos szerződést, akkor ne köss olyat és tudnod kell, hogy kizárólagosság esetén is árulhatod a saját ingatlanodat. Ilyenkor, ha te értékesíted, az ingatlanos cég csak költségátalányt szokott felszámolni.

7. Nézd meg, milyen hirdetései vannak! Ki szokta tölteni az adatlapokat, vagy csak ír három sort az ingatlanról és kész. Tetszik, ahogy fogalmaz? Te vásárolnál tőle? Tesz fel képeket? Azok milyen minőségűek? Mert kép nélkül, vagy rossz fotókkal hátrányba kerülsz a portálokon.

8. El tudod érni? Felveszi a telefont? Visszahív, ha kerested? Ezek fontos kérdések, hiszen ha te nem tudod elérni, akkor a vevőd sem fogja tudni, hiába tetszik a lakásod neki.

9. Korrekt módon tájékoztat? Vagy már most tele vagy bizonytalansággal és úgy érzed, hogy nincs rád elég ideje? Egy nyelvet beszéltek? Mert a jövőben még fontosabb lesz, hogy értsétek egymást és minden kérdésedre választ kapj.

10. Nyújt-e valami extrát? Felkészíti az ingatlanodat az eladásra (home staging)? Vannak javaslatai, mit lenne jó változtatni, hogy tudod értékesebbé tenni az ingatlant? Tud profi fotóst javasolni, vagy hitelszakértőt, ügyvédet? Ezek mind megkönnyítik az adásvétel folyamatát.

+1. Előny, ha van helyismerete az ingatlanügynöknek, hiszen hitelesebben fogja képviselni az ingatlanodat a vevő előtt. De már az is sokat segít, ha csak utána nézett a környék adta lehetőségeknek.

+1 Nézz utána, hány ingatlannal foglalkozik egyszerre az ingatlanos. Ha 20-25 ingatlana van, szerinted mennyi idő fog jutni a tiédre?

Remélem, segítettek a fenti szempontok és gyorsan megtalálod a megfelelő ingatlanközvetítőt.

Ha elakadnál, keress minket, szívesen segítünk!

Ha szeretnél máskor is hasznos ingatlanpiaci információkat olvasni, iratkozz fel hírlevelünkre alább.

Kerti Eri ingatlanszakértő
Ingatlan Mentorok

10+2 tipp – ezt ne ronts el ingatlan eladáskor!

Ingatlanközvetítés másként

Home Staging – eladásra felkészítés

A tulajdoni lap részei

Picture of KertiEri

KertiEri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Airbnb szabályok eu parlament

Az EU parlament új Airbnb szabályozást fogadott el

Az Airbnb üdvözli az Európai Parlament döntését az új rövid távú bérleti szabályok elfogadásáról 2024 márciusában az Airbnb örömmel fogadta az Európai Parlament legutóbbi szavazását, amely újabb lépést jelent az EU új rövid távú bérleti szabályainak elfogadása felé. Ezek az

Tovább olvasom »