Keresés
Close this search box.

Az EU parlament új Airbnb szabályozást fogadott el

Airbnb szabályok eu parlament

Az Airbnb üdvözli az Európai Parlament döntését az új rövid távú bérleti szabályok elfogadásáról

2024 márciusában az Airbnb örömmel fogadta az Európai Parlament legutóbbi szavazását, amely újabb lépést jelent az EU új rövid távú bérleti szabályainak elfogadása felé. Ezek az új szabályok vízválasztó pillanatot jelentenek az Airbnb és az egész iparág számára.

Az új szabályozás jelentősége

Az elmúlt két évben az Airbnb szorgalmazta az egész EU-ra kiterjedő megközelítést a rövid távú bérleti szabályok tekintetében. Az új szabályozás célja, hogy egységesítse a szabályokat az egész blokkban, ami egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi a platformok és hatóságok számára az adatok megosztását. A házigazdák számára pedig könnyebbé válik a helyi hatóságoknál történő regisztráció és az arányos szabályok betartása.

A rövid távú bérbeadásra szánt házigazdák – például az Airbnb-n fogadók – az összes uniós turisztikai szálláshely-kínálat közel egynegyedét teszik ki, és az EU-ban több vendéglátó található az Airbnb-n, mint a világ bármely régiójában. A tipikus EU-s fogadó 2022-ben valamivel kevesebb mint 4000 eurót keresett, és csaknem fele azt mondta, hogy a tárhely segít megélni.

Az Airbnb prioritásai

Az Airbnb kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy továbbra is együttműködjön a városokkal és kormányokkal, hogy támogassa a családokat, akik otthont adnak, és segítsen megoldani a helyi problémákat, például a lakhatást. Az új uniós szabályok lehetőséget adnak arra, hogy az Airbnb új fejezetet indítson az EU kormányaival folytatott együttműködésében.

Az Európai Parlament döntése

Az Európai Parlament elfogadta a rövid távú bérleti szolgáltatásokra vonatkozó adatgyűjtési és megosztási szabályokat, amelyek célja az átláthatóság növelése és a fogyasztók védelme az EU-ban. A szavazáson 493 igen, 14 nem és 33 tartózkodás mellett döntöttek. A rendelet célja egy átlátható, felelős platformgazdaság kialakítása az EU-ban, valamint a fogyasztók védelme a megtévesztő ajánlatokkal szemben.

A rendelet értelmében az online platformoknak meg kell felelniük bizonyos regisztrációs és adatmegosztási kötelezettségeknek. Egy egyszerű online regisztrációs eljárás segíti az illetékes hatóságokat a szállásadók és ingatlanok azonosításában. Az online platformoknak gondoskodniuk kell arról is, hogy a szállásadók által megadott információk hitelesek és teljesek legyenek.

A következő lépések

Az uniós tagállamok egy közös digitális pontot hoznak létre, amelyen keresztül havonta adatok érkeznek a platformoktól. Ezek az adatok lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy nyomon kövessék a regisztrációs folyamat betartását és megfelelő irányelvek kialakítását.

A tanácsi elfogadás után a rendeletet az EU hivatalos lapjában közzé teszik, és 24 hónap múlva lép érvénybe.

A rövid távú bérleti piac hatásai

Az Airbnb, Booking, Expedia és TripAdvisor megjelenése óta jelentős mértékben növekedett az EU-ban a rövid távú bérbeadás volumene. Bár ez sokak számára előnyökkel jár, problémákhoz is vezethet, mint például a lakhatás drágulása vagy a túl sok turista jelenléte.

Az új szabályozás tehát nemcsak az Airbnb és a házigazdák, hanem az egész EU számára is fontos lépést jelent, amely segíthet egy átláthatóbb és felelősebb rövid távú bérleti piac kialakításában.

Kerti Eri Ingatlaneladási Tanácsadó
Ingatlan Mentorok Tanácsadó- és Ingatlaniroda

Helyrajzi szám kereső online

Lakáskezelés, albérletkezelés

Lakáseladási tanácsadás, felkészítés értékesítésre

Miért a felkészített lakást veszi meg inkább a Vevő?

Picture of D Bella

D Bella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Airbnb szabályok eu parlament

Az EU parlament új Airbnb szabályozást fogadott el

Az Airbnb üdvözli az Európai Parlament döntését az új rövid távú bérleti szabályok elfogadásáról 2024 márciusában az Airbnb örömmel fogadta az Európai Parlament legutóbbi szavazását, amely újabb lépést jelent az EU új rövid távú bérleti szabályainak elfogadása felé. Ezek az

Tovább olvasom »