Keresés
Close this search box.
miért veszi meg a vevő a home stagingelt lakást

MIÉRT INKÁBB A TE FELKÉSZÍTETT (HOME STAGINGELT) LAKÁSODAT VESZI MEG A VEVŐ?

Mostanság ahogy beszélgetek az ügyfelekkel, többször olyan érzésem van, azt gondolják, az eladásra felkészítés valamiféle hókuszpókusz, amikor megpróbáljuk mindenféle trükkel és kisparnákkal rávenni a h*lye vevőt, hogy az ingatlanért fizessen akár 20- 30%-kal többet.

A vevő kérem, nem hülye, ez egy fontos alaptétel. Nem fog egy fillérrel sem többet fizetni a semmiért. Mert ha kispárnák rakosgatásáról volna csupán szó, azzal nem lenne értékesebb az adott ingatlan.

Nézzük tehát miért is fog a home stagingelt lakásod többért elkelni, mint a felkészítés nélküliek?

A vevőnek vannak olyan fájdalompontjai, ami miatt igenis belenyúl a zsebébe. Igen sok statisztikai adat áll rendelkezésre azt illetően, hogy Budapesten a vevők 70%-a olyan lakást keres, ami rendben van, amibe „csak költözni kell” (vidéken ez az arány valamivel kevesebb).

 Játsszunk el a gondolattal, hogy lakást (házat) keresel és találsz két eladó ingatlant közel egymáshoz, hasonló paraméterekkel hirdetik őket. Az egyik valamivel drágább, a másik olcsóbb. Melyiket veszed meg?

Az egyik aránylag felújítottnak tűnik, de a sötétkék falak miatt nem túl tágas, főként nem világos. Ráadásul üres, nem tudod, igazán mi mekkora, hiába az alaprajz, azt sem tudod, befér-e a nagy L alakú kanapétok és lesz-e hely az ebédlőasztalnak. A hálószoba egy kis szobácska, talán az ágy be sem férne. 

A lakás rendben van ugyan, de ottjártadkor észrevetted, hogy az egyik csap csöpög kicsit, a wc gombját is cserélni kell, a karnis lóg, a radiátorokat meg festeni kell, mert arra már nem jutott a felújításnál idő.

 Még néhány apróságot észreveszel, de ezek tényleg csak apróságok. És egy kicsit csatornaszag is van, reméled ez csak átmeneti….

Ugyanakkor a másik lakás egyszerű világos színre lett festve, viszont ettől sokkal-sokkal tágasabbnak tűnik és látható, hogy világos, úszik a fényben.

Szerencsére be van rendezve, ezért érzékeled, hogy valójában mekkora.

Az L alakú kanapéd simán befér, hiszen most is van benne egy, és az ebédlőasztalodnak is jut hely mellette, hisz most egy 6 személyes van ott, gyönyörűen megterítve. 

Haj, épp így képzelted a hétvégi ebédeket, mikor a gyerkőcök is ott lesznek veletek. 

A hálószoba itt is kicsi, de látod, hogy befér az ágy, mert ott van most is egy és még éjjeliszekrény is van.. És igen, az ajtó is becsukható. Egész aranyos, hangulatos szoba, ezt te is így rendezed majd be. 

Olyan szép és igényes az egész! Teljesen más itt lenni, mint a másikban.

 Érzed, hogy megvan, amit kerestél! 

Már vagy harminc lakást néztél meg, de ilyen kellemes miliője egyiknek sem volt. Ide szívesen hozod a családodat, hívod meg a barátaidat.

 Láthatóan igényesek az itt lakók, tiszta minden, jó illat van, nem kell találgatnod, hogy van-e fény, mi mekkora, elfértek-e, mert minden egyértelmű. 

Nincs csöpögő csap és társai. Költözés után nem azzal kell kezdened, hogy lefested azt a ronda falat és sürgősen szerezned kell valahonnan egy vízszerelőt (horror áron jönnek ki és mennyit kell várni rájuk). 

Aztán beszélni a haveroddal, hogy nem adná-e kölcsön az ütvefúróját, mert a karnist tuti betonba kell fúrni. Ja előtte irány az Obi: glett, glettvas, csiszolópapír, stb.

Épp ez kell még a költözős herce-hurca után. A gyerekekre megy a por, a feleséged nem elég, hogy a millió dobozt pakolgatja ki, még a szerelőket is kerülgetni kell. 

És a csatornaszag? Mi van, ha nem múlik el és szét kell verni a fürdőszobát? Vagy ha hiába állítja a tulajdonos, nem is világos a lakás, vagy ha mégsem férünk el?  Akkor mi lesz? Költözés újból?

Nos a felkészített lakásnál minden egyértelmű, jól látható. A vevő el tudja képzelni magát benne, látja, hogy olyan élete lesz, amilyenre vágyik. Nincsenek zavaró tényezők, tudja, hogy a döntését megalapozottan fogja meghozni.  Ez nagyon fontos. Nem zsákbamacskát vesz, biztonságban érzi magát.

Az pedig, hogy nem kell a hibákkal bajlódnia, külön bónusz. Nem kell szerelőt hívni, vagy esténként csempefugát tisztogatni. 

A másik lakás is idővel ugyanolyan jó lehetne. Talán. Ez előre nem tudható biztosan és sok bajlódás árán lenne megcsinálva. Emiatt a legtöbb vevő az első mellett dönt.

Tehát a home staging mögött ne csak kispárnát és tulipáncsokrot láss.

 Azért, hogy egy lakás tökéletes állapotú legyen a mesterek levonulása után is még heteket kell keményen dolgozni, hogy az utolsó sarok is kifogástalan legyen. 

Egy felkészített lakásban semmit sem söprünk a szőnyeg alá és csontvázak sem hullanak a szekrényből. Ezért hajlandó többet fizetni a vevő.

Remélem, segítettem! 

Kerti Eri, sokkal több, mint ingatlanközvetítő


Nézz képeket ingatlan felkészítés munkáinkból