Keresés
Close this search box.

Eladtam egy lakást, veszek belőle kettőt – VIGYÁZZ! illetékfizetési kötelezettség

Picture of D Bella

D Bella

Ingatlan illeték fizetés

Ha eladtad a lakásodat és annak az árából ingatlant vásárolsz, akkor hátradőlhetsz, nem kell utána vagyonszerzési illetéket fizetned. Vagy mégis?

Két kivétel is van, ezekre érdemes odafigyelned, mert különben könnyen kellemetlen meglepetésben lehet részed.

1. Egyrészt, ha eladod a lakásodat és veszel belőle egy másikat, de az nagyobb értékű, akkor a különbözet után illetéket kell fizetned.

Példával illusztrálva:

Ha eladtad a belvárosi lakásodat 80 millió forintért és vettél belőle egy 90 milliós lakást, akkor a hozzátett 10 millió forint után 4% illetéket kell fizetned. Ez jelen esetben 400 000 forint.

2. Kevesen tudják viszont, hogy ha az eladott ingatlanod árából két, vagy több ingatlant vásárolsz, akkor csak az egyiknél veheted igénybe az illetékmentességet.

Példával illusztrálva:

Ha eladtad a belvárosi lakásodat 80 millió forintért és vettél belőle egy 43 milliós lakást és egy 37 milliós másikat, akkor a 37 milliós lakásért ki kell fizetned a 4% illetéket. Ez a fenti esetben 1 480 000 forint, ami, ha nem tudsz róla, kellemetlen meglepetés lehet.

Fontos tehát, hogy melyik ingatlanra vesszük igénybe az illetékmentességet, hiszen a fenti példa alapján a 1 720 000 forint lenne az illeték a nagyobb lakásra, míg a kisebbre csak 1 480 000. Így 240 ezer forinttal járnánk rosszabbul.

Konzultálj az ügyvédeddel, hogy ilyen esetben a nagyobb értékű ingatlanra kérj illetékmentességet!

Nincs ügyvéded? Ebben is szívesen segítünk.

Kerti Eri ingatlanbefektetési mentor, ingatlan eladási tanácsadó

Kerti Eri belváros ingatlanközvetítő

Ügyfélbarát ingatlanközvetítés…

Ingatlan eladási tanácsadás

Az ingatlanértékesítés utáni adózás

Picture of D Bella

D Bella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

albérlet lakáskezelés Budapest

A lakásbérlés felgyorsítja az öregedést?

Az Adelaide Egyetem és az Essexi Egyetem közösen végzett új tanulmány szerint a lakást bérlés gyorsabb biológiai öregedést eredményez. Kimutatták, hogy a bérlés negatív egészségügyi hatásai nagyobbak, mint a munkanélküliség vagy a korábbi dohányzás, vagy az elhízás. „Eredményeink azt mutatják,

Tovább olvasom »