Keresés
Close this search box.

Vigyázz! Az ingatlancsalók karmai: A hiszékenység története

ingatlancsalók, ingatlanmaffia

„Végehajtás alatt álló ingatlan banki tartozás miatt, mélyen ár alatt eladó!” Mai napig vannak ilyen hirdetések az ingatlanhirdetői portálokon. Most egy konkrét esetről olvashatsz, hogyan úszhat el a pénzed egy ilyen jónak tűnő ügyleten. A hősünk története éppen egy ilyen csapdába esésről szól, amely még évek múltán is tanulságos példa marad mindenki számára.

Történetünk 3-4 évvel ezelőttre nyúlik vissza, a főszereplő akkoriban nagyon rá volt feszülve az árverezett ingatlanokra, hallott a nagyszerű lehetőségekről, a jó árról – de félt is tőle, nem tudta, hogyan működik az árverésen való vásárlás, hogyan lehet így ingatlanhoz jutni.

Azt gondolta, ha egy cégen keresztül vásárol, biztosra mehet. Ezért felhívott többet is a fenti típusú ingatlanhirdetések közül, mert nagyon csábító ajánlatokat talált. Kiderült, mindegyik hirdetés ugyanahhoz a céghez tartozott. Nagyon kedvesen közölték vele, hogy fáradjon be az irodába, ott tudnak csak tájékoztatást adni a hirdetett lakásokról, egy egyszerű regisztrálást követően.

Az irodába érkezve kedvesen fogadták és akkor még nem derült ki számára, hogy az itt folyó „üzletkötős – MLM-es” prezentáció nem a várt tájékoztatást nyújtja, hanem egy olyan útra tereli a hősünket, amelynek végén csak a csalódás várja.

A cég rögtön az üzletbe rántotta, és arra biztatta, hogy regisztráljon náluk, így hozzáférhet az adatbázisukhoz és így már vásárolhat is az általuk hirdetett ingatlanok közül. Hősünk már szinte látta maga előtt az álomotthont, ám amikor befizette az előlegként is funkcionáló regisztrációs díjat, amely 1.5 millió forintot tett ki – szembesült azzal a keserű igazsággal, hogy az általa kinézett lakások egyik sem szerepelt már a cég nyilvántartásában, hiába voltak fent azokról most is a friss hirdetések a hirdetési portálokon.

Talált azonban sok „ócska”, hasznavehetetlen ingatlant, amit véletlenül sem vásárolt volna meg. Kiderült, hogy a meghirdetett lakások valamikor léteztek, de mára már mind elkelt.

Akkor fordult meg először benne, hogy átverték. Futott a pénze után.

Végül mégis sikerült a silány kínálatból egy lakást kinézni, ami nyereséggel ugyan nem kecsegtetett, de talán nem veszített volna a megvásárlásával.

A cégnél ez után azt kérték, hogy fizesse ki a vételár 50%-át (még néhány milliót) és már indulhat is a jogi rendbetétele az ügynek, maximum 60 nap múlva az ingatlan a nevén lesz.

De a kétségei tovább nőttek és felmerült benne, mi van, ha befizet még 5-6 milliót és a cég megint nem tartja a szavát?

VÉGRE elkezdett kutakodni a neten, közösségi médiában és talált is tucatnyi hozzá hasonló hiszékeny embert, akik mind hasonlóan jártak, sőt volt aki befizette a második részletet is (milliókat, ne feledjük) és azóta is fut a pénzéért. Próbáltak összefogni, ügyvédet találni, de sajnos mindhiába.

Hősünk kimásolt mindent a netről. A hirdetéseket, az adatbázis kínálatát, levelezéseket és eljuttatta az egyik szervhez, de mindhiába – nem volt bizonyító ereje a beadványának.

De a tapasztalat, amit ebből az esetből szerzett, örökre megváltoztatta hozzáállását az ingatlanügyekhez. Ma már tudatosabb, óvatosabb és gyanakvóbb, hogy elkerülje a hasonló csapdákat.

A végső tanulság pedig mindenki számára világos: az ingatlancsalók mindig késznek állnak arra, hogy kihasználják a hiszékenyeket. Az ingatlanvásárlás során mindig legyünk körültekintőek, és soha ne hagyjuk, hogy az ígéretek elvakítsanak bennünket. Az állami portálokon mindenki egyenlő eséllyel indulhat a licitálásokon, így ne dőljünk be az átveréseknek és maradjunk éberen! Mert ilyen hirdetésekkel most is találkozhatsz 🙁

Kerti Eri ingatlanszakértő, coach
Ingatlan MentorokTanácsadó- és Ingatlaniroda

Felelősségteljes ingatlanközvetítés – az egyik legnagyobb vagyontárgyadat nem mindegy, hogy kire bízod

Lakáskezelés – Ingatlankezelői névjegyzékben regisztrált szakemberrel biztos kezekben tudhatod a lakáskiadást

Helyrajzi szám lekérdezés online– útmutató lépésről lépésre

Picture of D Bella

D Bella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Airbnb szabályok eu parlament

Az EU parlament új Airbnb szabályozást fogadott el

Az Airbnb üdvözli az Európai Parlament döntését az új rövid távú bérleti szabályok elfogadásáról 2024 márciusában az Airbnb örömmel fogadta az Európai Parlament legutóbbi szavazását, amely újabb lépést jelent az EU új rövid távú bérleti szabályainak elfogadása felé. Ezek az

Tovább olvasom »