Keresés
Close this search box.

Társasházak Működési Szabályzata (SZMSZ) és Az Új Társasházi Törvény – Egyszerűsítve

Társasházi törvény 2023

A lakóházakban élő emberek számára a társasházak mindennapjai sokszor rejtélyesnek és bonyolultnak tűnhetnek. Azonban az SZMSZ (Társasházak Működési Szabályzata) és az új társasházi törvény 2023-as változata arra törekszik, hogy egyszerűbbé tegye és átláthatóbbá tegye a dolgokat mind a tulajdonosok, mind a közösség számára.

Az SZMSZ egy olyan szabályzat, amely részletesen bemutatja a társasház működését és szervezetét. A léte jogi kötelezettség, és ha jól van megírva, akkor sok problémától megóvhatja a társasházat. Megmondja, hogy mikor, mit lehet vagy nem lehet tenni a közös érdek érdekében. Itt van néhány kulcsfontosságú dolog, amit az SZMSZ tartalmaz:

  1. Közösség szervei és feladatok: Az SZMSZ meghatározza a közösség szerveit, hatásköreit, jogait és kötelezettségeit, például a közgyűlést, közös képviselőt, intézőbizottságot, számvizsgáló bizottságot. Ezáltal mindenki tisztában van azzal, hogy ki mit tehet és milyen felelőssége van.
  2. Közös költség és költséghátralékok: Az SZMSZ szabályozza a közös költségek viselését és a költséghátralékok megfizetésére vonatkozó szabályokat. Ez biztosítja a pénzügyi stabilitást és az egyenlő részvételt a költségekben.
  3. Közüzemi és szolgáltatási díjak: Az SZMSZ meghatározza, hogyan határozzák meg a közös költségen kívüli szolgáltatások díjait, például a közüzemi számlákat, figyelembe véve a jogszabályi előírásokat.
  4. Felújítási alap: Ha felújítási alapot kell képezni, az SZMSZ meghatározza a hozzájárulás mértékét és az alap felhasználásának szabályait. Ez segít a ház karbantartásában és fejlesztésében.
  5. Közös és külön tulajdon használata: Az SZMSZ rögzíti, hogyan használható és hasznosítható a közös és a külön tulajdon. Ez fontos a lakók együttműködésének és együttélésének szempontjából.
  6. Házirend: Az SZMSZ tartalmazza a lakóépület házirendjét, ami segít a lakók közötti harmónia és rend fenntartásában.

Az SZMSZ továbbá előírhatja, hogy a tulajdonosoknak be kell jelenteniük bizonyos változásokat és információkat, például tulajdonváltást, lakcímváltozást vagy bérlők adatait. Ezek az intézkedések segítenek a házirányítás hatékonyságában és a közös élet minőségének javításában.

Az 2023-as társasházi törvény innovációja ezen az egyszerűsített rendszeren alapul, és célja, hogy még jobban segítse a társasházak mindennapi életét és problémáinak kezelését. Az SZMSZ elkészítése kulcsfontosságú a társasházi közösség számára, és sok vitát és nehézséget megelőzhet. Az egyértelmű és könnyen érthető szabályok segítenek a békés együttélést és a zökkenőmentes működést biztosítani minden lakó számára.

Jekkel Béla Ingatlanszakértő

Forrás:
WHMCloud

Jekkel Béla

Jekkel Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

legjobb közös képviselő

Titkos trükkök az energiahatékonyságról

Az energiahatékonyság fontos szempont az otthonokban: Egyszerű és Hatékony Megoldások közül tudunk választani. Az otthonunk energiahatékonysága nem csak a pénztárcánkra, hanem a környezetünkre is jelentős hatással van. A környezettudatosság és a költségmegtakarítás érdekében érdemes megfontolni az alábbi egyszerű és hatékony

Tovább olvasom »
Költözés új társasházba.

A közös képviselő is segíthet költözéskor

Egy új lakásba való költözés mindig nagyon izgalmas, de számos fontos teendővel jár. Például nem csak új lakásba, de új társasházba is költözünk. Ilyenkor újfajta jogok és kötelességek merülhetnek fel, a saját érdekeinket figyelembe véve szerencsés, ha ezekhez alkalmazkodunk. Amikor

Tovább olvasom »