Keresés
Close this search box.

10+2 hiba, amit te ne kövess el ingatlan eladáskor!

Az ingatlanod eladásakor két fontos tényező van, a pénz és az idő: azaz gyorsan és a lehető legtöbbért eladni. Mit tehetsz ezért és mit ne tegyél? Ezen a listán, menj végig, mielőtt feladnád a hirdetést!

10 végzetes hiba ingatlaneladáskor

Ne ess ezekbe a hibákba, ne rontsd a saját üzletedet:

1. Nem készülsz fel az eladásra

Sem lelkileg, sem „agyban” nem vagy felkészülve. Nem gondolod végig a folyamatot, mivel is jár az eladás. 
Ráhangolódtál arra, ami következik? Fogsz tudni foglalkozni az értékesítéssel? Belefér az idődbe?  Gondold végig, mi az, ami rontja az ingatlanod értékét, pedig javíthatnál rajta?

2. Nem készíted fel az ingatlant az eladásra

Nézz körül, mibe fog belekötni a vevő, mi miatt kerül majd alkupozícióba?
Mit kellene megjavítani, kitakarítani, milyen fotók készülnek majd a lakásról? Csöpögő csap, lógó függöny, ezek rád várnak. Legyen a ingatlanod a legjobb formában, hiszen árucikké válik.

Még egy fontos tanács: soha ne hirdesd az ingatlanodat üresen, mert úgy jelentős hátránnyal fog indulni a piacon! Az üres lakásban nem lehet érzékelni a tereket, és kevés ember tudja elképzelni magát benne.

3. Nem jól árazod be a lakást

Nézz körül a piacon, mielőtt meghatározod az árat! 
Légy optimista, de ne túlságosan. Ha alacsonyra teszed az árat, hamar elkel ugyan a lakásod, de pénzt veszítesz. Ha túlárazod, senkinek sem kell majd, így időt és pénzt is veszítesz. Kérj segítséget, ha nem vagy biztos magadban. 

4. Nem jó hirdetési szöveg, rossz fotók

A hirdetéseddel találkozik először a vevőd, ezért a jó hirdetés létfontosságú!
Ne írj sokat, de ne is túl keveset: először az ingatlanról, utána a környékéről írj. A fotók jó minősége kulcsfontosságú, ne legyen életlen és csinálj rendet, mielőtt fotózol. Alaprajzot is tegyél fel, amin látszik a lakás beosztása.  

5. Nincs időd foglalkozni az eladással

Az értékesítésre időt kell fordítanod. Lesz amikor az ebédidődet, máskor a hétvégédet kell majd beáldoznod. Ez alól egyetlen kivétel van, ha megbízol egy profi ingatlanközvetítőt és odaadod neki a kulcsot, mert akkor csak a kellemes dolgokra kell időt szakítanod 🙂 Készülj fel tehát, szervezd át a napirendedet, hogy legyen időd és ne siesd el a fontos lépéseket.

6. Nem megfelelően kommunikálsz a vevőkkel

Csörögni fog a telefon és ha nem veszed fel, akkor nem ér el a vevőd, lehet hogy lecsúszol az üzletről. Ha fáradt vagy, esetleg dühös, akkor is  a legjobb formádat kell nyújtanod, mert a telefonban mindez hallatszani fog és ki akar lakást nézni egy nem szimpatikus embernél. Készen állsz erre? Még egy jó tanács: kérdezd ki a vevőt, vajon tényleg a te ingatlanod lesz-e neki megfelelő, ilyet keres? Van rá pénze, vagy csak nézelődik, mikor akar költözni, eladta már az ingatlant, amiből fizetni akar? A helyes kérdésekkel sok időt megspórolsz magadnak, mert nem lesz átjáróház az ingatlanod.

7. Zavar a sok lakásmutatás

Ha a fentieket jól csináltad, akkor jönnek majd az érdeklődők és ez tőled plusz időt, energiát igényel.  Egy részüknek nem fog tetszeni, amit látnak, nézheted majd az unott arckifejezésüket, némelyek kötekedő megjegyzéseket tesznek. Ha ott laksz, akkor pedig mindig olyan rendnek kell lennie, mintha vendégeket várnál, Mindennek terhe van, amin hamar túl kell magad tenni, akkor is, ha sokadjára történik meg. 

8. Nem tudsz az alkudozóknak mit mondani

A vevő alkudni akar! Ez biztos. Ki tudja hány ingatlant nézett már meg, mire találkoztok. Ismeri a piacot és talán a pszichés ráhatásnak is nagymestere, ezért tisztában kell lenned az ingatlanod értékeivel és jó, ha meg is tudod ezt mutatni. Fontos felkészíteni az ingatlant az eladásra (home staging), megfelelő hirdetési szöveget írni és érvelni tudni, ha aránytalanul le akarják vinni az árat.Tehát ülj le és gondold végig, mik az előnyei a lakásodnak és mik a hátrányai?

9. Nem engedsz az árból, inkább várod a csodát

Van az a pont, amikor több pénzed lesz, ha engedsz az árból. Főként mostanság, amikor esni kezdtek az árak. Minél tovább van a piacon az ingatlan, annál alacsonyabb árért fogod tudni eladni. Tehát figyelj oda: ha nem hívnak az érdeklődők, vagy csak nagyon ritkán, akkor túláraztad a lakást, érdemes árat csökkenteni.

10. Rossz ingatlanost fogadtál

Ha ingatlanközvetítő segítségét kéred, profi segítséghez jutsz. DE! Keresd meg azt az ingatlanost, akiben valóban megbízol , aki valóban foglalkozik a lakásoddal, szép fotókkal, normális szöveggel hirdeti, elérhető, visszahív és figyelembe veszi az igényeidet. Mert a nem alkalmas  ingatlanos árt az eladásnak. A rossz képekkel, félmondatokkal hirdetett lakás hátrányba kerül a többivel szemben. Biztosan láttál már olyan lakást, amit tízen is hirdetnek, nos, ez sem a legjobb taktika, ha mindenhonnan a te lakásod köszön vissza. A vevővel nem megfelelően tárgyaló közvetítő miatt pedig elszalasztod a jó üzletet. Válassz hát olyat,akiben megbízol.

11. Nem tudod, hová fogsz költözni

Kell egy terv! Mikor, hová fogsz tudni költözni? Hol laksz, amíg az új ingatlanod felújítása folyik, hová teszed a bútoraidat? Ezeket előre meg kell oldanod, hogy később ne kerülj rossz alkupozícióba. Gondold végig a lehetőségeket. Családtagok, ismerősök talán tudnak segíteni, de lehet, hogy tárolót kell bérelned, vagy albérletre menni kis időre.

12. Nem vagy jártas az ingatlanjogban

Valamennyire tisztában kell lenned az alapfogalmakkal, azzal, hogy jogilag hogyan is zajlik az adásvétel – mert különben sokba kerülhet a tudatlanságod. Ha nem vagy jogilag felkészült, semmi baj, kérd ingatlanjogban jártas ügyvéd segítségét DE semmiképpen ne egyezz bele olyanba, ne írj alá olyat, amit nem tudod, hogy mit jelent. Például ha nem vagy tisztában az előleg és a foglaló közötti különbséggel, akkor 3-10 milliód is bánhatja.

Kerti Eri – ingatlanszakértő, ingatlanbefektetési mentor

Remélem, tudtam segíteni, hogy a legjobb áron add el az ingatlanodat!

Ha elakadtál keress minket, hogy megbeszéljük, mi lenne a legjobb megoldás számodra