Keresés
Close this search box.

Tapétázás mint értéknövelő eszköz

Picture of KertiEri

KertiEri

A tapétázás menete módja fortélya


Ajánlott-e tapétázni a lakásban? Menő ez mostanság?

Nagyon is! Csodás tapétákat lehet kapni és sokat tud hozzáadni egy -egy jól eltalált tapéta a lakás hangulatához. Sőt, már magát a lakás, szoba stílusát is meghatározza, de kétségtelen, hogy a trendek változnak, érdemes nyomon követni.

Tapéták régóta díszítik az otthonok falát szerte a világban. A Wikipédia így fogalmaz:

A tapéta (a latin tapetum szótól) kárpit, mely eredetileg hosszú szőrű pamutszövet, napjainkban leginkább festett, nyomtatott papiros, ritkábban bőr, mellyel a falakat díszítés céljából bevonják. A fatapéta a lakóhelyiségek belső falainak burkolására szolgál, abból a célból, hogy a régen nagyon használt faburkolatot látszatra helyettesítse.

A tapéták széles választéka áll rendelkezésünkre online és offline boltokban is. Az én kedvenc tapétaboltomban (Tapétacentrum) 400 vaskos katalógusból nézelődhetek, ráadásul az eladók is sokat segítenek. Tehát mindenki talál kedvére megfelelőt.

Inkább csak az egyik falat!

Mostanában már nem divat teljes szobákat kitapétázni. Sokkal inkább 1-1 falat, esetleg falszakaszt.

Egyes lakberendezők falszakasz tapétázása estén (különösen például a hálószobában, az ágy mögött) 6 csík tapétát javasolnak. Ez nagyon tetszetős tud lenni. Tehát egyszerűen vedd a fal szélességének felét és jobbra 3 csík, balra 3 csík, ilyen egyszerű 🙂 Általában mindez 2 tekercs tapétából megvalósítható.

Ötletek szempontjából jó szívvel ajánlom a Pinterestet. Írj be néhány kulcsszót (pl. wallpaper bedroom) és számtalan enteriőrrel találkozhatsz majd.

Íforrás: Pinterest

Mennyi tapétára lesz szükséged?


Azt, hogy pontosan mennyi tapétára lesz szükséged, könnyű kiszámolni és a mai tapétaárak mellett érdemes is mindenképp, mielőtt megrendeled a tekercseket.

T = ((M x SZ) – F)) x 1,1

T: a tapéta szükséglet m²-ben

M: a tapétázni kívánt felület magassága (nem mindig visszük fel a plafonig a tapétát)

SZ: a tapétázni kívánt felület szélessége

F: az ablakok és ajtók felülete (ezt ki lehet vonni a teljes területből)

Az 1,1 együttható azt fejezi ki, hogy tapétázáskor kb. 10% -os veszteséggel kell számolnunk, már csak azért is, mert ha kiméred a magasságot, hagyj azért rá legalább 5 centit.

A tapéta mérete m²-ben azonban csak tájékoztató jellegű – a tapétát tekercsben értékesítik, és emellett figyelembe kell venni az úgynevezett minta hosszát, azaz azt a távolságot, amelyen a tapéta mintája megismétlődik. Centiméterben van megadva, megtalálható a tapéta címkéjén. Nagyon fontos, hogy ezt figyelembe vedd!

A tapétázás előkészítése

Mielőtt elkezdesz tapétázni, figyelj néhány fontos dologra:

– Győződj meg arról, hogy a tapéta hibátlan, sehol sincs elszakadva és hogy a tekercsek nem különböznek egymástól színben és mintában. Ezt vizuálisan és a kötegszám összehasonlításával is ellenőrizheted, a kötegszám minden egyes tekercsen megtalálható.


– Mérd meg a szoba magasságát, és adj hozzá pár cm-t a tapéta hosszához a felső és az alsó szélén. Ha a fal 2 méter magas, akkor a kapott tapétacsík 210 cm hosszú lesz.


Vág le az első néhány tapétacsíkot, de a biztonság kedvéért még a ragasztás előtt helyezze el a csíkokat egymás mellett a padlón. Győződj meg róla, hogy a minták pontosan illeszkednek, ha szükséges, számozd meg az egyes tapétacsíkokat a helyes sorrend fenntartása érdekében.


Mire lesz szükséged?
ragasztó
vödör, vagy más, amiben összekevered a ragasztót
ecset vagy henger (a ragasztóhoz)
festéklehúzó rács (a ragasztóhoz)
fa keverő (a ragasztóhoz)
függőón, vagy lézeres vízmérték (a függőleges vonalak bejelöléséhez a falon)
ceruza
kés, vagy snitzer
olló
vonalzó vagy mérőszalag
tapéta simító kefe
létra

A tapétaragasztó

Nagyon fontos, hogy milyen tapétaragasztót használunk. Hajdanán egyetlen fajta volt a CMC, de ma már minden tapétának megvan a maga speciális ragasztója, legelterjedtebb a Metylan ragasztócsalád. Könnyű vele dolgozni, de az áruk elég borsos.

A ragasztót jó előre bekeverni, akár egy nappal hamarabb, így csomómentes lesz.

Először olvasd el a tapétaragasztó használati utasítását, utána fogd a tálat, amiben tervezed összekeverni a ragasztót és tölts bele vizet. Kezdd el a vízbe szórni a tapétaragasztót (mintha sóznád a levest – mondja a szobafestő szakember itt mellettem) – tehát figyelj, hogy ne legyen csomós! Aztán tedd félre, hogy kellőképpen megduzzadjon.

Személyes: én nem szoktam sokat bajlódni a tapétaragasztó összekeverésével, de még soha nem lett csomós. Szerencsére homogén lesz, ha elég ideig vársz vele.

Ha marad a ragasztóból, én nem dobom ki, lefedem folpackkal, így akár hetekkel később is fel tudom használni, csak a megfelelőre kell hígítani.

A felület előkészítése
A tapétát mindig sík és tiszta felületre ragaszd, először távolítsd el a régi tapétát, festéket vagy vakolatot. Javítsa ki az összes egyenetlenséget és repedést. Ügyeljen arra, hogy friss gipsz, gipszkarton vagy festett felület le legyen kenve alapozóval, hogy a ragasztó ne száradjon ki idő előtt.

Tapétafajták

Vinil tapéták
A viniltapéta jó választás konyhába vagy fürdőszobába, mert ellenáll a megnövekedett páratartalomnak és a ráfröccsenő víznek. Egyszerűen ragasztható a különböző felületekre, beleértve az OSB lapot is (ebben az esetben azonban diszperzitet kell adni a ragasztóhoz). De mindenképpen kerüld a kád, vagy a zuhany környékén történő használatát!

A vinil tapéta tulajdonságai
ellenáll a nedvességnek és a víznek
kopásálló és mechanikai sérülésekkel szemben ellenálló
mosható
részben hőszigetelt
könnyen ragasztható a legtöbb felületre (gipsz, beton, gipszkarton)
elfedi a fal egyenetlenségeit és repedéseit


Hogyan ragasszuk a vinyl tapétát?
1. Készítsd elő a tapétaragasztót a gyártó utasításainak megfelelően.

2. Függőónnal, vagy vízmértékkel mérd ki és ceruzával húzd meg az első függőleges vonalat a falon. Ez a vonal nagyon nem mindegy, hogy hol van. Ha teljes falat tapétázol, gondold végig, hol ideális az illesztés? Nehogy az egyik oldalra csak egy 2 centis darab jusson!

3. Vidd fel a ragasztót közvetlenül a tapétára egy hengerrel, vagy ecsettel és várj kb. 3-5 percet, amíg a tapéta a ragasztót beissza (próbáld meg ugyanannyi ideig áztatni az összes tapétacsíkot).

4. Helyezd a vinyl tapéta elejét a fal tetejére úgy, hogy az pár centiméterrel túllógjon rajta, majd a fal teljes hosszában és igazítsd teljesen függőleges helyzetbe.
Gumihengerrel vagy tapétasimítóval simítsd ki a tapétát a közepétől a széléig a légbuborékok elkerülése érdekében (én egy puha ruhával szoktam).

5. A spatulával nyomd a mennyezet és a padló átfedéseit a sarkokba, és késsel vágd le a maradékot (én meg szoktam várni, hogy megszárad a tapéta és utána egy snitzerrel, egy kemény vonalzó mentén vágom le a felesleget).

6. Helyezz egy másik tapétacsíkot közvetlenül az első mellé, de nagyon figyelj a mintára, hogy a két lap kiegészítse egymást. Csak komplikált helyeken és sarkokban szabad fedniük egymást, egyébként ügyesen csúsztasd egymás mellé a két lapot, hogy ne is látszódjék az illesztés.

Vlies tapéták
A vlies tapéta ideális választás a legtöbb szobába, de konyhába és a fürdőszobába, nem való, oda inkább vinyl tapétát érdemes tenni a magas páratartalom miatt.

A vlies tapéta tulajdonságai
ellenáll a kopásnak és a karcolásoknak
mosható
kiváló hő- és hangszigetelő
légáteresztő (nincs penészveszély)
nem gyúlékony


Hogyan ragasszuk a vlies tapétát
A vlies tapéták ragasztása nagyon egyszerű , mert a ragasztót közvetlenül a falra kell kenni hengerrel, vagy ecsettel és a tapétát ráhelyezni.

Fotótapéták, poszterek
A fotótapéták és poszterek újra reneszánszukat élik, ezek olyan speciális tapéták, amelyek az egész falat vagy annak egy részét fényképpé varázsolják.

Nem árt vigyázni velük, hiszen nagyon meghatározzák a helység hangulatát.

Felragasztásuk nem nehéz, csak a gyártó utasításait kell követni.

SOK SIKERT A TAPÉTÁZÁSHOZ!

A tapétázott felületek tehát hozzájárulnak a lakás értékének növeléséhez. Figyeljünk azonban, hogy a helyiségekben hasonló stílusú tapétát használjunk és ne essünk túlzásokba! Sem a színek, sem a minták, sem a mennyiség tekintetében.

A túl harsány, vagy túl sötét színek meghatározzák a lakás, vagy helyiség miliőjét, mindent ennek kell majd alárendelnünk. A teret kisebbnek mutatják a fenti megoldások.

A nagy mintájú tapéták csak nagyobb helységekben jöhetnek szóba, mert a kicsiket összenyomják.

Ha pedig minden helységet tapétába akarunk bújtatni, nagyon kell figyelnünk, hogy sem múlt század eleji kastély, sem nyolcvanas évekbeli panel hangulatát ne idézzük meg.

Ugyanakkor egy eltalált vagány design feldobja az egész ingatlant, érdemes hát tervezgetni.

Kerti Eri ingatlanszakértő, home stager

Forrás: https://www.buvu.hu/blog/hogyan-tapetazzunk/?gclid=Cj0KCQjwwtWgBhDhARIsAEMcxeAYC9VDbuBEKuUp_P2jYdNgNTEt1nuE9BzEZhiTvgljO2Y2ckICG-caAkrdEALw_wcB

Fotók: Pixabay

Sokkal több, mint ingatlanközvetítő – Rendes Ingatlanos Iroda

Bankfüggetlen hitelkalkulátor

Miért a te home stagingelt lakásodat veszi meg inkább a vevő?

Home staging árak 2023

Picture of KertiEri

KertiEri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

albérlet lakáskezelés Budapest

A lakásbérlés felgyorsítja az öregedést?

Az Adelaide Egyetem és az Essexi Egyetem közösen végzett új tanulmány szerint a lakást bérlés gyorsabb biológiai öregedést eredményez. Kimutatták, hogy a bérlés negatív egészségügyi hatásai nagyobbak, mint a munkanélküliség vagy a korábbi dohányzás, vagy az elhízás. „Eredményeink azt mutatják,

Tovább olvasom »