Keresés
Close this search box.

Vigyázz hová utalsz – új féle csalás jelent meg az ingatlanpiacon!

Picture of KertiEri

KertiEri

ingatlan csalók

Az ingatlanos csalások évtizedek óta jelen vannak országunkban. A legkülönfélébb trükkökkel próbálják elvenni a (sok ember életében) legnagyobb értéket képviselő vagyontárgyát, az ingatlanát. Erről már számtalan történet kering.

Nemrég egy, az ingatlan.com-on megjelent írásban Dr. Zalavári György ügyvéd, Az Ügyvéd Házak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója hívta fel a figyelmet egy új módszerre: a csalók az adás-vételi szerződés megkötésének folyamatába avatkoznak bele.

Első lépésként feltörik az ingatlanügylet valamely résztvevőjének levelezőrendszerét (ügyvéd, eladó, vevő, ingatlanközvetítő), és a kommunikációt figyelve a megfelelő időpontban beavatkoznak!

Egy MEGTÉVESZTŐ EMAIL ÜZENETBEN arra kérik a vevőt, hogy ne az adásvételi szerződésben szereplő számlaszámra utalják a vételárat, vagy annak egy részét, hanem egy általuk megadott másik számra.

Megesett már, hogy a csaló telefonon is felhívta a fizető felet és ügyvédnek kiadva magát megerősítette a megváltozott számlaszámra utalás kérését.

Ilyenkor sajnos az utaló fél elveszítheti a teljes összeget, amelyet az ingatlanvásárlásra szánt. Az eladó számára a meghiúsult adás-vétel jelent veszteséget, de ez mégsem fogható a vevő kárához.

Mi a megoldás, hogyan kerüld el a csalást?

Dr. Zalavári javaslata szerint ilyen megkeresés esetén ne tegyünk eleget azonnal a meglepő felhívásnak. Lépjünk kapcsolatba valamennyi szerződő féllel, és ragaszkodjunk az adásvételi szerződés írásbeli módosításához a bankszámla tekintetében. Ezzel az intézkedéssel nagy valószínűséggel elkerülhető a vételár téves bankszámlára történő utalása, és ezáltal az ingatlanügylet meghiúsulása is.

Személyes: az életemben már számtalan adásvétel, utalás volt. Előtte mindig ott van bennem az aggodalom, nehogy félre menjen valami és rossz helyre utaljam a sok pénzt.

Talán ezért alakult ki az a szokásom (nem saját kútfőből fakad), hogy először elutalok egy forintot az eladónak. Ha jelezte, hogy megérkezett, utalom a fennmaradó részt. Így picit talán védve lehetünk. De talán én vagyok csak nagyon parás…

Csalók az ingatlanpiacon 2 rész – a hiszékenység története…

INGATLAN MENTOROK – Ingatlanközvetítés, tanácsadás és ingatlan felkészítés (home staging)

Ha szeretnél együttműködni velünk, nézd meg csomagjainkat, reméljük, megtalálod a Neked megfelelőt.

KERTI ERI ingatlanszakértő, coach
Budapest

Add el a lakásodat maximum áron! Ingatlan eladásra felkészítés (home staging) – olvass róla itt bővebben.

Ingatlanközvetítés szakértelem és korrektség

Picture of KertiEri

KertiEri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Airbnb szabályok eu parlament

Az EU parlament új Airbnb szabályozást fogadott el

Az Airbnb üdvözli az Európai Parlament döntését az új rövid távú bérleti szabályok elfogadásáról 2024 márciusában az Airbnb örömmel fogadta az Európai Parlament legutóbbi szavazását, amely újabb lépést jelent az EU új rövid távú bérleti szabályainak elfogadása felé. Ezek az

Tovább olvasom »