Keresés
Close this search box.

10+1 fontos szempont - ezeket gondold át, ha ingatlant veszel!

Vásárlásnál fontos körültekintően eljárni, hiszen nagyon sok pénzről döntesz. A következőkben találsz itt egy csekklistát, amin végigmenve elkerülheted a tévedéseket. 

1. A pénz a legfontosabb tényező

Mindenek előtt gondold végig, mekkora az az összeg, amit a lakás vásárlására szánsz, vagy tudsz szánni. 
Ha hitelt is szeretnél felvenni, vagy különböző támogatásokat, érdeklődd meg előre, hogy mire számíthatsz, sőt kérj hitel előbírálatot,  így nem érhet nagy meglepetés.

Keress (valóban) független hitelszakértőt.  Egy áralku során jó, ha nem csak a sejtéseidre támaszkodva „reménykedsz”, hogy belefér-e az ingatlan a büdzsébe.

2. Milyen típusú lakásban szeretnél élni? 

Kertesházban, vagy lakásban? Téglában, vagy panelben szeretnél élni? Hányadik emelet, szükséges-e hogy legyen lift, vagy felmászol gyalog akár a 4. emeletre is? Milyen legyen a fűtés, legyen-e erkélye, kell-e légkondi? Külön legyen a wc, kádas, vagy zuhanyzós fürdőszobát szeretnél? Fontos-e, hogy mekkora a konyha, a hálószoba, stb.

Ezeket mind vedd számba.  Számtalan szempontot kell figyelembe venni, ezért legjobb, ha leírod őket.

ingatlanközvetítő vevőknek

3. Gondold végig, hogy hol szeretnél élni

Vagy legalább azt, hogy milyen környék jöhet szóba és mi az, ahol biztosan nem nézelődsz majd. Így kiküszöbölheted, hogy később egy szép lakás rossz döntésre csábítson. 

A környék nagyon fontos, a biztonság és az infastruktúra miatt sem mindegy, hol élsz. Vannak boltok, iskola, orvosi rendelő? Milyen a közlekedése, mennyire van messze a munkahelyedtől? Biztonságos a környék, éjjel is haza mersz gyalogolni? A gyerek, ha már nem tudod autóval vinni, akkor mennyi idő alatt ér majd el az iskolába, különórára?

Írd fel egy listára a fontos szempontokat. Ilyen lehet a munkahely, de a család közelsége is.

4. Kérd ingatlanos segítségét!

Magyarországon a vevők díjtalanul vehetik igénybe az ingatlanközvetítők segítségét. Használd ki ezt a lehetőséget, mert így sokkal több ingatlanból tudsz majd válogatni.

Ha ismersz megbízható szakembert, mondd el neki az igényeidet, így sokkal gyorsabb lehet megtalálnod az ideális ingatlant. Ha nem ismersz senkit, akkor keress egy szimpatikus ingatlanszakértőt. Itt elolvashatod, mi alapján válassz magadnak.

5. Milyen házban éreznéd jól magad? 

Van, akinek nagyon, van, akinek kevésbé fontos, hogy milyen házban van a lakása. Gondolkodj el rajta, hogy neked ez mennyire prioritás. A kevésbé jó állapotú hában általában kedvezőbb áron jutsz ingatlanhoz, de arról ne feledkezz meg, hogy ha eladásra kerül a sor, egy rendben lévő ház jobban vonzza a vevőket.

6. Vizsgáld meg a lakást!

Ne csak a lakás külső megjelenésére koncentrálj, hanem vizsgáld meg a belső elrendezést és a lakás állapotát is. Figyelj arra, hogy nincs-e vizesedés, penész vagy más probléma a lakásban. Kérdezd ki az ingatlanos, vagy a tulajdonost mindenről. 

7. Kikkel fogsz együtt élni?

Ha lehetőséged van rá, beszélj a szomszédokkal, hogy megtudd, milyen a lakóközösség, és hogy vannak-e olyan problémák a házban, amelyekről tudnod kell.

Sőt, érdemes felhívnod a közös képviselőt is, hiszen a ház gazdasági helyzetéről, terveiről, a lakókról sok információhoz juthatsz. 

8. Milyen ott élni?

Ha megvan a kiválasztott lakás, akkor menj el arra többször és nézz körül, érezd át, milyen lehet ott lakni.

Érdemes a környéket legalább egyszer meglátogatnod a különböző napszakokban (például nappal és éjszaka, este), hogy meggyőződj arról, hogy a környék nyugodt, és nincs-e zajos tevékenység, ami zavarhatja az életedet.

9. Kérd ki másnak a véleményét is

Ha kapcsolatba kerültél pártatlan ingatlanossal, kérj szakértői tanácsot tőle a lakásról, és jövőbeli lehetőségeiről. De akár független ingatlanbefektetési tanácsadó véleményét is kérheted, így tudni fogod, hogy valóban jó befektetés lesz-e, amit veszel és nem ér majd meglepetés eladáskor. 

10. Tájékozódj a jogi dolgokról

Mit jelent a foglaló, az előleg? Mennyi illetéket kell fizetned? Kell-e majd adóznod? Nincs-e elővásárlási jog az ingatlanon, vagy bármilyen teher? Sok kérdés van, amiben jó tájékozottnak lenned, mert sok pénzed bánhatja. Egy hozzáértő ügyvédet tarts a tarsolyodban., mert szükséged lesz rá.

+1. Mennyi időre tervezel?

Talán ezt kellett volna legelőre írnom, mert az összes fenti szempontot ennek a fontos kérdésnek a fényében kellene megvizsgálni.

Mennyi ideig tervezel a következő ingatlanodban élni?  Ha most csak egy 30 négyzetméteres lakásra van meg az anyagi keret és három gyereket tervezel a pároddal, akkor biztosan nem 15 évig szeretnél benne élni. Ebben az esetben más szempontok szerint jó választani, mint ha hosszútávra terveznél.

 Megint azt javaslom, egy papírral a kezedben ülj le írd össze, amit tudsz a jövődről, így könnyebb lesz eldönteni, mi igazán fontos a fentiek közül és mi nem annyira. 

Remélem, tudtam segíteni! Sikeres ingatlanvásárlást kívánok! Ha elakadtál, segítségre van szükséged, akkor keress meg.

Kerti Eri ingatlanszakértő, ingatlan befektetési mentor

Ingatlan Mentorok iroda