Keresés
Close this search box.
lakáskezeléssel foglalkozó cégek

5+1 TUTI TIPP LAKÁSKIADÁSHOZ

MIRE FIGYELJ, MIT GONDOLJ VÉGIG?  

Az, hogy mennyi profitot termel egy bérbeadott ingatlan, több tényezőtől is függ. Jó előre felkészülni a bérbeadás egyszerűnek tűnő folyamatára, az alábbiakban ehhez adunk néhány szempontot.

1 Legyen profi a hirdetésed

Sokan azt gondolják, hogy elég csak egy képet készíteni a hirdetéshez, és már kész is van. A helyzet az, hogy ha megbízható és igényes bérlőket szeretnél akkor a hirdetésednek is igényesnek és részletesnek kell lennie. 

Készíts a lakásodról éles, világos és izgalmas képeket és legyen egy alaprajz is benne. A nem megfelelő szögből készült képek, ráadásul ha gyengébb minőségűek, gyakran elriasztják a bérlőket. A leendő bérlőd, ha minden fontos információt megtud a hirdetésből, akkor szinte azonnal tud dönteni, tetszik-e neki a lakásod, így megmenekülsz a felesleges telefonhívásoktól.

2. Reálisan határozd meg a bérleti díjat

Az ingatlan bérbeadása során két ellentétes érdek találkozik egymással. Érthető módon tulajdonosként számodra nagyon fontos, hogy a legmagasabb haszonnal kalkulálj, de azért figyelj, hogy ne árazd túl a lakást, próbálj igazodni a piachoz.

Ne feledd, hogy a leendő bérlőd több másik lakás hirdetését is át fogja nézni és  összehasonlítja a kiadó lakásokat, tehát tisztában van az árakkal. Nyilván minden bérlő, a legjobb lakást a lehető legalacsonyabb áron szeretné kibérelni.

A túl magas bérleti díj, de akár a túl alacsonyra árazott lakás is elriaszthatja a leendő bérlődet. Szánj rá az időt és járj utána, hogy mennyi legyen az ideális bérleti díj.

3. Ne köss azonnal szerződést

Biztosan fontos neked a gyors lakáskiadás és első látásra tökéletesnek látod a bérlőt is, de ne siess, mi történhet, ha nem írod alá azonnal a szerződést?

Lehet, hogy a bérlőjelölted rögtön szerelmes lesz a lakásodba és azonnal fizetné is neked a kéthavi kauciót és az első havi bérleti díjat, de gondold át, mi történik ha vársz vele, és alszol rá egyet?

A leendő bérlőd érezni fogja, hogy a lakás sokat ér, viszont megszerezheti. Így még fontosabb lesz számára is. Te pedig jobban átgondolhatod és nyugodtabban dönthetsz anélkül, hogy hibát követnél el. Ha az érdeklődődnek nagyon tetszik a lakásod, az még nem azt jelenti, hogy Neked ő lesz az ideális bérlő. Viszont a hosszú távú kölcsönös szerződéses kapcsolathoz kell az elköteleződés és bizalom, mert így marad működőképes a viszony.

4. Meggondolatlanul ne dönts

Gondold át a lehetőségeidet. Legyen pontos képed, esetleg listád is arról, hogy milyen az ideális bérlőd, valamint arról pontosan mennyit vagy hajlandó engedni az árból.

Jöhet-e család, több kisgyerekkel? Állatot hozhatnak-e és ha igen, milyen feltételek szerint lehetséges ez? Mennyire fizetőképes a bérlő?  Nagyon fontos, hogy a jól válaszd meg, kivel kötsz szerződést. Így a bérbeadás és a pénzügyeid ütemezése is sokkal könnyebbé válik majd.

Amikor végül meghozod a döntést, és aláírtátok a szerződést, már nagyon nehezen tudsz változtatni a feltételeken, de leginkább egyáltalán nem is tudsz. Ezért előre gondolj minden  eshetőségre.

5. Tarts az ingatlanod magas színvonalát

Ha az ingatlanod értékét szeretnéd megtartani, esetleg növelni, akkor a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú. Az értéknövekedéssel tudod kompenzálni az infláció hatását is, mert a jobb minőségű lakást több pénzért adhatod ki. Főként arra kell törekedned, hogy legyen időben és rendszeresen karbantartva, tisztántartva a fürdőszoba, és a konyha.

Az komolyan ronthat az ingatlanod értékén, ha ez a két kritikus helyiség elhanyagolt állapotú. Súlyosabb esetben az is előfordulhat, hogy szinte lehetetlen lesz visszaállítani az eredetivel azonos állapotra, mert úgy elkoszolódik.

Egy jól felszerelt rendszeresen karbantartott lakás magasabb értéket képvisel, a hasonló de kevésbé felszerelt ingatlanokkal szemben.  Könnyebb kiadni és jobb árat is kérhetsz érte.

 

+1. Készülj fel a rossz helyzetekre is!

Jelenleg szerencsés a lakáskiadás szempontjából, hogy a jelzáloghitelek igen drágák, ezért sokan inkább a bérlést választják, mint, hogy lakást vásároljanak.

De azért készülj fel a kellemetlen helyzetekre is, főként, ha te magad is hitelből vásároltad az ingatlant. Érdemes átgondolnod milyen zűrzavarhoz vezethet, ha a bérleti díjat nem időben fizetik meg. Erre is fel kell készülnöd mert bárkivel bármi megtörténhet. Nem feltétlenül csak egy adott „rossz” bérlővel eshet ez meg, hanem bárkivel, betegség, baleset, vagy valami váratlan esemény miatt. Ezért tartalékolj pénzt baj esetére, így nem válsz kiszolgáltatottá!

Remélem, hasznos volt a cikk, tudtam segíteni neked az ingatlankiadással kapcsolatban! Ha segítségre van szükséged, keress bizalommal 🙂

 

Jekkel Béla ingatlanszakértő 
Ingatlan Mentorok Tanácsadó- és Ingatlaniroda