Keresés
Close this search box.

A közös képviselő is segíthet költözéskor

Költözés új társasházba.

Egy új lakásba való költözés mindig nagyon izgalmas, de számos fontos teendővel jár. Például nem csak új lakásba, de új társasházba is költözünk. Ilyenkor újfajta jogok és kötelességek merülhetnek fel, a saját érdekeinket figyelembe véve szerencsés, ha ezekhez alkalmazkodunk.

Amikor egy új társasházi közösségbe kerülünk fontos, hogy ne csak az otthont nézzük meg, hanem előre tájékozódjunk a helyi közösség szokásairól és rendszereiről.

A legfontosabbak

A közös költség befizetésekről szóló „0”-ás azaz rendezett tartozás igazolásának megléte az eladótól, elengedhetetlen. Ezzel egy időben érdemes bejelenteni a tulajdonosváltást a közös képviselő felé, még a beköltözés előtt. A házirend megismeréséről se feledkezzünk meg. A közös költség befizetéséhez fontos, hogy tudjuk a társasház számlaszámát, és praktikus a közös költséget banki átutalással rendezni.

Amikor bejelentkezel az új otthonodba, add meg az elérhetőségeidet a közös képviseleten, és kérd meg őket, hogy tüntessék fel a postaládán és kaputelefonon a nevedet. Érdeklődj még a vásárlás előtt a bérelhető közös helyiségek és pince tárolók lehetőségeiről. Kérdezz rá a felújításokra vonatkozó szabályokra és teendőkre, bár ez manapság majdnem mindenhol azonos. Apró eltérések lehetnek az SZMSZ vagy az alapító okirat egyedisége miatt.

A szolgáltatókhoz való bejelentkezésről ne feledkezz el (Díjbeszedő, Vízművek, Csatornázási művek, MVM, Főtáv). Ne mulaszd el a tulajdonosi adatlap kitöltését sem. Ha lakásfelújítást tervezel, egyeztess a közös képviselővel a teendőkről, és ügyelj a szabályok betartására.

A felújítás során figyelj arra, hogy a házirendben foglaltakat betartsd. A tűzvédelmi szabályok elkerülése érdekében a folyosókon tilos bármit tárolni, és a szemetet rendszeresen szállíttasd el (a közös kukába csak háztartási szemét rakható, építési törmelék nem). Ne feledd, hogy a főfalakat csak statikai szakvélemény, vezetékek bontása előtt kérj tanácsot a közös képviselőtől.

Az új lakóközösségbe való sikeres beilleszkedéshez sokat segít, ha odafigyelsz néhány további részletre. Például amikor lakásfelújításra kerül sor, ügyelj rá, hogy a munkálatokat hétköznapokon általában 8-18 óra között, szombaton 8-13 óráig végezzük. Ezek az időszakok általában elfogadottak a zajjal járó tevékenységekhez. Vasárnap és ünnepnapokon semmilyen zajjal járó tevékenységet ne végezz.

Fontos megjegyezni, hogy a lakásfelújítási munkálatok során keletkező szemetet nem szabad a közös helyiségekben hagyni. Az esetleges katasztrófavédelmi bírság elkerülése érdekében gondoskodj a munkaterület rendben tartásáról.

Egyebek

A wc hátfal teljes fix burkolása nem ajánlott, mert egy közös tulajdonú vezetékrendszer lehet mögötte, amelynek a helyreállítása sokba kerül baj esetén. Javaslom a bontható hátfal, illetve az osztott hátfal kialakítását a könnyebb hozzáférés miatt.

A fürdőszoba felújításánál a kád csempézésére figyelj oda. A kád oldalán legyen egy szerelő nyílás, az esetleges ellenőrzések végett és a kád alatti javításokhoz. A lakásod radiátorát csak fűtési szezonon kívül érdemes cserélni, mert a cseréhez a fűtési rendszer ürítése szükséges. Fűtési időszakban a rendszer leürítése fűtési problémákkal jár, levegősödés, fűtési elmaradása. Ráadásul nagyon költséges, ezért a teljes rendszer leürítésére találták ki például a panelekben a nyári egy hónapos leürítést.


Ezen túlmenően, ha úgy érzed, hogy további társasházi szolgáltatásokra lenne szükséged, például bérelhető közös helyiség vagy pincehelyiség tekintetében, érdemes egyeztetni a közös képviselővel vagy a gondnokkal, ők segítenek megtalálni a megoldást, amennyiben lehetséges.

Végezetül, mindig tartsd szem előtt a lakóközösség egységét és a jó szomszédi viszonyokat. Kommunikálj nyíltan a szomszédokkal, és szánj időt arra, hogy megismerd őket. Az ilyen kapcsolatok nyújtanak biztonságot a kellemes és harmonikus mindennapokhoz, a megfelelő közösség kialakulásához. Egy kis odafigyeléssel és kommunikációval segítheted, hogy otthonod ne csak egy lakás legyen, hanem egy olyan közösség része, ahol mindenki és első sorban te otthonosan érzed magad.

Jekkel Béla ingatlanszakértő, regisztrált társasházi közös képviselő
Ingatlan Mentorok Tanácsadó- és Ingatlaniroda Budapest

Picture of Jekkel Béla

Jekkel Béla

Hasonló cikkek

Airbnb szabályok eu parlament

Az EU parlament új Airbnb szabályozást fogadott el

Az Airbnb üdvözli az Európai Parlament döntését az új rövid távú bérleti szabályok elfogadásáról 2024 márciusában az Airbnb örömmel fogadta az Európai Parlament legutóbbi szavazását, amely újabb lépést jelent az EU új rövid távú bérleti szabályainak elfogadása felé. Ezek az

Tovább olvasom »