Keresés
Close this search box.

Van különbség társasházi és lakás biztosítás között?

Társasházi biztosítás

A társasházak biztosítása egy összetett rendszer, hiszen a lakók magántulajdonú lakásokban élnek, de közös használatú területek is léteznek, mint például a lépcsőház, tároló, lift és garázs. Ezért kiemelten fontos, hogy mi a közös és mi a magántulajdon biztosítási szempontból.

A társasház biztosításának fő célja a teljes ingatlan közös vagyonának és tulajdonának védelme. Ennek érdekében a biztosítás kiterjed az épületegyüttes teljes közös területére, beleértve a falakat, ablakokat, pincét, lépcsőházat, padlást és tetőt is.

Az alapvető kockázatok közé tartoznak az elemi károk, például tűz, villámcsapás, robbanás, földrengés, árvíz, vihar, felhőszakadás, jégverés, hónyomás, idegen tárgyak rádőlése, füst és hő okozta károk.


Mi számít társasházinak és mi számít lakáshoz tartozó kárnak?
Egyszerűsítve talán az órák helyzete is segíthet az eldöntésben. Hiszen egy mérőóra helyzeténél (víz,gáz, áram, stb) ha az órához és lakásunkhoz viszonyítva belülre esik a probléma forrása az sajnos a lakás tulajdonosának a biztosítását érinti. Ha viszont az órához képest a lakáson kívülre esik, akkor közös társasházi biztosítása fizet.


Azonban nem szabad elfelejteni a felelősségbiztosítás jelentőségét sem. Ennek a biztosításnak a segítségével a lakók olyan károkra is fedezetet nyernek, amiért a magyar jogszabályok szerint ők a felelősek. Ezek a károk lehetnek vagyoni vagy nem vagyoni jellegűek.

Kárnak számít például, ha valaki a társasházban megcsúszik és sérülést szenved, akkor a biztosító fedezetet nyújt a költségekhez.

Nagyon fontos azonban: a társasház biztosítása nem minden esetben nyújt fedezetet a lakók saját ingóságaira. Ezért ajánlott külön lakásbiztosítást kötni a teljes védelem érdekében. Az ilyen biztosítás abban segít, hogy az egyéni tulajdonok, például bútorok vagy elektronikai eszközök esetén is legyen a fedezet.


Egy egyszerű példa: ha a társasházban csőtörés történik, akkor az épület elemeinek sérülését a társasházi, de a saját lakásban lévő ingóságok kárát, a lakásbiztosítás fedezi. Összességében tehát a társasházak és az ott lakók biztonsága érdekében javasolt mind a társasház biztosítás, mind pedig a lakásbiztosítás megkötése, hogy a teljes körű védelmünk legyen minden lehetséges káreseményre.

Tehát a legídeálisabb állapot, az amikor van egy biztonságot adó társasházi biztosítás a közös tulajdoni részekre és van egy saját ingatlanbiztosítás is.

Jekkel Béla Ingatlanszakértő, közös képviselő

Jekkel Béla

Jekkel Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

legjobb közös képviselő

Titkos trükkök az energiahatékonyságról

Az energiahatékonyság fontos szempont az otthonokban: Egyszerű és Hatékony Megoldások közül tudunk választani. Az otthonunk energiahatékonysága nem csak a pénztárcánkra, hanem a környezetünkre is jelentős hatással van. A környezettudatosság és a költségmegtakarítás érdekében érdemes megfontolni az alábbi egyszerű és hatékony

Tovább olvasom »
Költözés új társasházba.

A közös képviselő is segíthet költözéskor

Egy új lakásba való költözés mindig nagyon izgalmas, de számos fontos teendővel jár. Például nem csak új lakásba, de új társasházba is költözünk. Ilyenkor újfajta jogok és kötelességek merülhetnek fel, a saját érdekeinket figyelembe véve szerencsés, ha ezekhez alkalmazkodunk. Amikor

Tovább olvasom »