Keresés
Close this search box.

Az új generációs hőszigetelő festékek hatékonysága

KertiEri

KertiEri

Kenhető hőszigetelés hőszigetelő festék

Ahhoz, hogy egy ingatlan télen melegen, nyáron pedig hűvösen tartja a bent lévőket, korábban általában a hőszigetelés vastagságától függött, amelyre számtalan szigetelőanyag van forgalomban.

VÉKONY, VAGY VASTAG?

Azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján kiderült, hogy létezik ennél korszerűbb és hatékonyabb megoldás is. Az űrtechnológia és a nanotechnológia felhasználásával megalkotott új generációs hőszigetelő festékek jelentős áttörést hoztak az ingatlanok energetikai hatékonyságában.

Ezek a festékek eredetileg a NASA űrsiklóinak felületének védelmére szolgáltak, hogy a légköri visszatérés során a hő ne okozzon károkat az űrhajóban.

A festékgyártók inspirációt merítettek ebből a technológiából, és létrehozták a nanotechnológiás kerámia alapú festékeket. Ezekben a festékekben apró, üreges kerámia gömböcskék találhatóak, amelyek szabad szemmel nem láthatóak. Ezek a mikroszkopikus kerámia gömbök felelősek a hővédelemért.

A festékek nyáron visszaverik a napfény infrasugarait, így csökkentik az épületek felmelegedését. Emellett a festékek kötőanyaga biztosítja a rugalmasságot, a repedésmentességet, a megfelelő tapadást és a vízhatlanságot.

Ezek az új generációs hőszigetelő festékek jelentős energiamegtakarítást eredményezhetnek az épületekben. Nyáron csökkentik a légkondicionálók energiafelhasználását, míg télen visszaverik a fűtés hatására kifelé áramló hősugarakat. Ahhoz, hogy ezek a festékek minden évszakban hatékonyan működjenek, mind belül, mind kívül le kell festeni az épületet. Több gyártó már rendelkezik különféle hőszigetelő festékekkel a piacon.

A kültéri változatot általában tetők és falak kezelésére fejlesztették ki, hogy csökkentsék az erős napsütés okozta belső hőmérsékletet. Használható lapostetők, fészerek, raktárak, istállók és más helyek védelmére is. A festékek száradás után második bőrként védi az épületet a külső hatásokkal szemben.

A beltéri hőszigetelő festékek speciális páraszabályozó rendszerként is működnek, és kellemes beltéri klímát teremtenek minden évszakban. Nem engedik, hogy a levegő rétegződjön, és kiegyenlített hőmérsékletet tartanak fenn a helyiségben.

Az új generációs hőszigetelő festékek számos előnnyel járnak. Nemcsak csökkentik a fűtési költségeket akár 30 százalékkal, hanem megszüntetik és megakadályozzák a penész kialakulását is.

Tartós és rugalmas bevonatot képeznek, ami repedésmentes falakat eredményez. A felhordásuk is egyszerű, akár hengerrel vagy festékszóróval is elvégezhető. Ezek a festékek vízzel könnyedén lemoshatók, és száradás után ellenállnak a környezeti hatásoknak, valamint kiváló színtartóssággal rendelkeznek. Használhatók kültéri faszerkezetek, melléképületek, teraszok védelmére is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az új generációs hőszigetelő festékeknek jelenleg nincs standardizált hőszigetelő képessége, és nincs megbízható mérési módszerük. Ezért tervezésük nehezen kalkulálható. Ha valaki mégis szeretné alkalmazni ezeket a festékeket, azt saját felelősségére tegye, és ne lepődjön meg, ha esetleg nem teljesítik az elvárt hatást.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem működik a technológia, de egyelőre nem mérik a hatását. Olyan ez, mint a gyógyszerek és az étrendkegészítők közötti különbség. Míg gyógyszer minősítéssel garantált a hatóanyagtartalom, az étrendkiegészítőkről előre elhisszük, hogy hatékonyak. De attól még hatékonyak 🙂

Az ingatlanok hőszigetelése – főként manapság – kulcsfontosságú tényező az energiamegtakarítás és a komfort szempontjából.

Az új generációs hőszigetelő festékek új lehetőségeket kínálnak az ingatlantulajdonosok számára. Azonban fontos alaposan megfontolni az alkalmazásukat, és szakértők tanácsait kérni, hogy a legjobb eredményt érjük el az adott ingatlan esetében.

Személyes: Hideg és nyári időben is voltam ügyfelünk házában, aki ilyen szigetelési módot választott. A falakat kívül és belül is kezelték a nanotechnológiás eljárással, azaz szigetelték.

Érdekes élmény volt a hideg időben, hogy míg a közfalak a tőlük elvárható hűvös érzetet keltették a fűtött épületben, addig a határolófalak (amelyek kezelve lettek) kellemes meleg érzetet nyújtottak.

Ugyanakkor a nyári hőségben rendkívül kellemes volt a ház klímája. Nem csak hűvös, mintha működne a légkondi, de (nehéz megfogalmazni) a levegő minősége is érezhetően kellemes volt. Legszívesebben ki sem mentem volna az épületből.

Következtetés: a lakók azért választották ezt a hőszigetelési módot, mert meg akarták őrizni a természetes működését a háznak, az ő szavaikkal élve „nem akarták műanyagba csomagolni”. Nos, számomra nyilvánvalóvá vált, hogy mindezt sikerült elérniük, mert az épületben tartózkodni nagyon jó érzés. Ajánlom ezt a technológiát minden „zöld érzésű” háztulajdonosnak.

Sok sikert kívánok a hőszigeteléshez.

Kerti Eri ingatlanszakértő
Ingatlan Mentorok Tanácsadó- és Ingatlaniroda
Tel. 0620 771 39 84

KertiEri

KertiEri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

legjobb közös képviselő

Titkos trükkök az energiahatékonyságról

Az energiahatékonyság fontos szempont az otthonokban: Egyszerű és Hatékony Megoldások közül tudunk választani. Az otthonunk energiahatékonysága nem csak a pénztárcánkra, hanem a környezetünkre is jelentős hatással van. A környezettudatosság és a költségmegtakarítás érdekében érdemes megfontolni az alábbi egyszerű és hatékony

Tovább olvasom »
Költözés új társasházba.

A közös képviselő is segíthet költözéskor

Egy új lakásba való költözés mindig nagyon izgalmas, de számos fontos teendővel jár. Például nem csak új lakásba, de új társasházba is költözünk. Ilyenkor újfajta jogok és kötelességek merülhetnek fel, a saját érdekeinket figyelembe véve szerencsés, ha ezekhez alkalmazkodunk. Amikor

Tovább olvasom »