Keresés
Close this search box.
ingatlanbefekteto hogy legyek

A HOME STAGING 3+1 TÍPUSA

Te tudod, melyek azok?

Hazánkban nem terjedt még el az ingatlanok eladásra, vagy bérbeadásra felkészítése. Az ágazat művelői azonban már többféle home staginget különböztetnek meg.

1. Klasszikus home stagingen 
egy majdnem tökéletesen rendben lévő ingatlan felkészítését értjük. Ekkor csak néhány olyan szépséghibát kell eltüntetnünk, mint kilógó vezeték, csöpögő csap, esetleg még  a szobák átfestése jön szóba. 

Az ingatlan bútorozott, bár lehetséges, hogy némely felesleges darab elszállításra kerül, vagy vásárolni, bérelni szükséges ezt – azt.

Fontos, hogy kijelöljük a funkciókat, hogy lássa a vevőjelölt, hol tud étkezni, aludni, pihenni, stb.

A  styling a másik alapvető feladat, azt az életérzést megláttatni, ahogyan ideális esetben abban az ingatlanban tud majd lakni a jövendő tulajdonos. 

Ilyenkor alapvetően a meglévő tárgyakkal dolgozunk, a dekorelemeket a home stager általában önmaga viszi, vagy béreli a lakáshoz igazítva. A  végeredmény egy minden zegében- zugában tökéletes ingatlan. 

 

2. Az üres lakás home stagingje
 kicsit más feladat, hiszen a fentieken kívül ki kell jelölni a funkciókat a térben, be kell rendezni a lakást. 

Vegyük figyelembe azt is, hogy az üres lakás sokkal kisebbnek tűnik, mint amekkora valójában.

Ráadásul az emberek 95%-ka nem látja a tereket, nem tudja beleképzelni magát az üres lakásba, ezért fontos, hogy számukra adjunk egy mintát, egy lehetőséget, ahogyan be tudják majd rendezni az otthonukat. 

Nyilvánvalóan nem fogják teljesen leutánozni a látott modellt (hacsak nem bútorozottan vásárolják meg az ingatlant), de segítséget jelent számukra, ha például láthatják, hogy „igen, a gyerekszobába az íróasztal is elfér majd”. „A hálószobába a franciaágyat körbe tudjuk majd járni”, stb.

Az üres lakás home stagingje egyrészt örömteli feladat, hiszen szabad kezet kap a szakember, másrészt meg van kötve a keze, hiszen a bútorok beszerzése  jelentősebb költséget jelent, mint a klasszikus felkészítés kiadásai.

A tulajdonosoknak jó végiggondolni viszont, hogy a színvonalasabb berendezés hozzátesz az ingatlan árához, értéknövelő tényező. Belvárosi ingatlnok esetén sokszor előfordul, hogy a vásárló „mindent visz” azaz örül, ha a kiadásra vásárolt lakását nem kell berendeznie.

Home staging budapest ár
Home staging nappali Budapest

A fenti két képen jól látható a különbség. Gondold végig, benned melyik helységbe lépve alakulna ki az az érzés, hogy „Igen, itt szeretnék élni”. 

A home staging nem hókusz-pókusz, olyan ez, mint az első randi. Nem kócosan, otthoni papucsban mentél el rá, hanem megmutattad a jobbik arcodat.

3. A befektetési célú home staging
 már komolyabb feladat. A klasszikus home satger feladatkörén túlmutató tevékenység. 

Mint a neve is mutatja itt már komoly értéknövelés zajlik, ingatlanfejlesztés a piac elvárásai szerint.

Az eddig leírt feladatokat sok esetben megelőzi az alaprajz átrendezése, falak mozgatása, nyílászáró csere, hőszigetelés, új fűtési- és elektromos rendszer kiépítése. A helységek funkciói felcserélődhetnek, újabb kényelmi elemek kerülhetnek beépítésre.

Ilyen volumenű munka általában már túl mutat az 5%-os költségkereten, kivitelezését csak ez irányú gyakorlattal rendelkezőknek, a piacot jól ismerő és elemezni tudó szakembereknek, vagy befektetőknek ajánljuk.

Ugyanis a megtérülést előre kell tudni prognosztizálni. Főként zuhanó piac esetén járhat pórul, aki meggondolatlanul vág bele ilyen projektbe.

home staging furdoszoba budapest
Home staging után fürdőszoba

+1 A közepes állapotú, vagy felújítandó lakások home stagingje
 kicsit fából vas karika, de mégis működik. 

A home staging célja az ingatlan tökéletes állapotba hozása , ez egy közepes állapotú ingatlannál nem tud megtörténni. Mégis, jelentős változás érhető el még egy erősen felújítandó lakás esetén is, ha olyan kötelező home staging elemeket, mint lomtalanítás, takarítás, funkciók kijelölése, a helyzethez illő styling elvégzünk.

Ilyenkor nem kell túlzásokba esnünk, finoman, oda illően kell dekorálnunk. A változtatások arra kell irányuljanak, ami a home staging fő célja: a vevő el tudja képzelni magát a majdani, felújított szép új otthonában.

A képeken egy felújítandó lakás látható felkészítés előtt és után. Látható, hogy ilyenkor nagyon kell figyelni a visszafogottságra, hogy minden változtatás beleilljék abba a miliőbe, amilyen a lakás állapota.

Mégis a két kép között nagy a különbség. A másodikra nézve már el tudjuk képzelni a meghitt családi ebédet, vagy hogy az új kanapénkban ülve tévézik majd a család. 

A két képet látva érzékelhető a home staging fő funkciója: elvonni a figyelmet arról, ahogyan mi élünk és ráirányítani arra, ahogyan majd a következő lakó szeretne. 

Ha szeretnéd tudni, mit érdemes a te lakásodon változtatni, keress minket bizalommal!

Amiben tudunk neked segíteni:
Elladásra felkészítés (home staging)
Befektetési célú értéknövelés
Ingatlanközvetítés
Lakáskezelés (a valódi passzív jövedelmed)

 

Kerti Eri a belvárosi ingatlanok szakértője