Keresés
Close this search box.

A Jó és Rossz közös képviselő: Gyakorlati útmutató

tarsashazkezelesbudapest

A társasházak életében kiemelt szerepet játszik a közös képviselő. De hogyan lesz egy közös képviselő jobb vagy rosszabb? Vegyük sorra a kulcsfontosságú szempontokat úgy, hogy közben nevesített példákkal és könnyen érthető magyarázattal szolgáljak.

1. Kommunikáció és kiszolgálás

A jó közös képviselő nyitott és elérhető. Szívesen válaszol a lakók kérdéseire, és folyamatosan tájékoztatja őket a társasház aktuális eseményeiről. Segítőkész és időben reagál az esetleges problémákra.

Például: Azonnal válaszol Lakó László felhívására, aki a közös területen felfedezett vízszivárgást jelentene.

A rossz közös képviselő nehezen elérhető, és gyakran elhanyagolja a kommunikációt. Az üzenetekre sok idő után válaszol, és a lakók érzik, hogy nincs velük kapcsolatban.

Például: Lakó Lujza panaszt emel az emeleti zaj miatt, de a rossz közös képviselő hetekig nem válaszol, és az ügy lebeg a levegőben.

2. Pénzügyi kezelés és átláthatóság

A jó közös képviselő gondoskodik arról, hogy mindenki tisztában legyen a társasház pénzügyeivel. Rendesen beszámol a közös költség felhasználásáról, és átláthatóan kezeli a közös költség befizetéseket.

Például: A jó közös képviselő a beszámolót elérhetővé teszi, így minden lakó nyomon tudja követni a kiadásokat, pénzügyeket.

A rossz közös képviselő homályosan kezeli a pénzügyeket, és a lakóknak nincs teljes képük a társasház költségeiről. Gyakran előfordul, hogy a pénzügyi dokumentumokat nehezen lehet elérni.

Például: A rossz közös képviselő csak akkor osztja meg a pénzügyi kimutatást, amikor már súlyos problémák merülnek fel.

tarsashazkezelesbudapest
tarsashazkezelesbudapest

3. Problémamegoldás és intézkedés

A jó közös képviselő hatékonyan kezeli a problémákat. Intézkedik a lakók bejelentései és panaszai kapcsán, és a megoldásokra fókuszál.

Például: A jó közös képviselő időben reagál, amikor a lakók panaszkodnak a lift műszaki hibája miatt.

A rossz közös képviselő hajlamos halogatni a problémamegoldást, és néha elkerüli a felelősséget. Az intézkedések lassan történnek, és a lakók elégedetlenségét okozzák.

Például: A rossz közös képviselő hónapokig halogatja a törött bejárati ajtó javítását, noha az biztonsági kockázatot jelent.

4. Társasház rendezettsége és karbantartása

A jó közös képviselő szorgalmazza a társasház rendezettségét és karbantartását. Segít szervezni a karbantartó munkálatokat, és gondoskodik a közös területekről.

Például: A jó közös képviselő időben szervezi meg a folyosók festését, és biztosítja a takarítás rendszerességét.

A rossz közös képviselő figyelmen kívül hagyja a társasház rendjét és karbantartását. A közös terek amortizálódnak, és a karbantartó munkálatok elmaradnak.

Például: A rossz közös képviselő hónapokig nem intézkedik a szivárgó tető problémáján, ami az egész épületet érinti, pedig rendelkezésre állnak az anyagiak.

Hogyan Ismerhetjük fel a Jó és Rossz közös képviselőt?

A jó közös képviselő hatékonyan kezeli a mindennapi ügyeket, képes összefogni a lakóközösséget. Jó a kommunikáció a lakókkal és a megfelelő intézkedéseivel biztosítja a lakók nyugalmát és elégedettségének érzését.

A rossz közös képviselő viszont gyakran okoz feszültséget és bizonytalanságot a lakók körében. Elkerüli a felelősséget, homályosan kezeli a pénzügyet

Jekkel Béla ingatlanszakértő, regisztrált társasházi közös képviselő
Ingatlan Mentorok Tanácsadó- és Ingatlaniroda Budapest

Picture of Jekkel Béla

Jekkel Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Airbnb szabályok eu parlament

Az EU parlament új Airbnb szabályozást fogadott el

Az Airbnb üdvözli az Európai Parlament döntését az új rövid távú bérleti szabályok elfogadásáról 2024 márciusában az Airbnb örömmel fogadta az Európai Parlament legutóbbi szavazását, amely újabb lépést jelent az EU új rövid távú bérleti szabályainak elfogadása felé. Ezek az

Tovább olvasom »